Miquel Iceta i Núria Parlon van centrar ahir a les comarques gironines la seva pugna per guanyar les primàries i liderar el PSC. L'actual primer secretari va reunir-se amb la militància a la seu del partit a Girona després d'una visita a Blanes, mentre que la candidata va escollir Salt per assistir a un dinar amb els militants d'aquesta localitat. Ambdós aspirants van fer referència al paper que ha de jugar el PSC en la crisi del PSOE a l'hora de permetre o no la investidura de Mariano Rajoy. Iceta va confirmar que la federació catalana hi votarà en contra. En una reunió amb la militàcia, l'actual primer secretari va assegurar que per als socialistes catalans "és impossible participar en una abstenció al PP".

En aquest sentit, el candidat es va mantenir ferm a l'hora d'assumir els costos que suposaria votar en contra si el PSOE finalment opta per facilitar la investidura del candidat popular

.

Iceta, però, no creu que sigui necessari revisar la relació amb el PSOE ja que considera que això no suposarà trencar el pacte federal.

Parlon va diferir en aquest aspecte afirmant des de Salt que sí que cal revisar els protocols entre PSC i PSOE. Això sí, l'aspirant va demanar que això es faci "de manera tranquil·la" i va assegurar que així s'enfortirà la relació entre els dos partits.

Parlon es va tornar a mostrar confiada que no es modificarà la posició del partit amb relació a la investidura de Mariano Rajoy. De fet, la candidata va dir que no els ha de fer por anar a terceres eleccions, "encara que es perdin diputats". En aquest sentit, va comentar que "el que no es pot perdre és la coherència".

Catalanisme no sobiranista

Iceta per la seva banda va ser interpel·lat per alguns reconeguts militants com ara l'exdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, que li va reclamar que capitanegi "d'una vegada el catalanisme no independentista dins de Catalunya".

El primer secretari va contestar que cal recuperar el catalanisme "com a sentiment" i fer de la diversitat un factor d'unitat en àmbit espanyol.

Segons l'opinió del primer secretari del PSC, "no hi ha solució al problema d'encaix de Catalunya a Espanya que no passi per un procés de diàleg, negociació i pacte". "Ja que el PP ho ha impedit, no pot comptar amb el nostre suport, ni per activa ni per passiva, per seguir governant", va afegir.

Amb relació a les primàries, Parlon va manifestar que "res tornarà a ser igual després d'aquestes primàries per la manera com s'han fet les coses". En aquest sentit diu que guanyi qui guanyi, qui en sortirà beneficiat serà el partit i va destacar la "il·lusió i l'elegància" dels militants en tot aquest procés.