L'Ajuntament de Girona ha intervingut tècnicament l'empresa mixta d'Aigües Girona, Salt i Sarrià de Ter SA (Agissa). L'operació es va gestar el 23 de setembre per mitjà d'un decret d'alcaldia. Era quatre dies abans que es fes públic que el seu exconseller delegat, Narcís Piferrer, havia estat citat a declarar als jutjats per un presumpte delicte d'apropiació indeguda, arran d'una denuncia de la CUP i d'una querella de la fiscalia.

La intervenció tècnica inclou la creació d'una comissió amb sis tècnics. Quatre són de Girona (un d'Intervenció, un de Secretaria, un de Sostenibilitat i un d'Urbanisme). Els altres dos tècnics són de l'Ajuntament de Salt i de Sarrià de Ter.

Les funcions de la comissió

La comissió tindrà diverses funcions i haurà de fer informes cada sis mesos. Entre aquestes hi ha el control i seguiment de l'inventari de les instal·lacions i béns adscrits o utilitzats en la prestació dels serveis d'abastament i distribució d'aigua. També el control del compliment dels plans aprovats relatius a l'execució d'obres amb càrrec al fons d'amortització, així com l'anàlisi de l'estat de les instal·lacions un cop finalitzi el contracte l'empresa mixta. Finalment farà una anàlisi "acurada" del cost del servei tan d'abastament i distribució d'aigua al sistema de Girona així com del manteniment de la xarxa de clavegueram, mitjançat l'anàlisi del compte d'explotació, en particular els costos directes afectes a la prestació dels serveis". El document es va notificar als ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter. Ja al ple municipal d'ahir a la nit, just abans de fer la votació de la moció sobre la possible municipalització del servei d'aigües, l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU) va assenyalar que hi havia hagut aquesta "intervenció tècnica" i va voler calmar els treballadors indicant que la moció no significava municipalitzar ja el servei.

Fa uns dies, Diari de Girona va revelar que l'Ajuntament també ha intervingut Trargissa, l'empresa mixta que gestiona la depuradora i la incineradora. El gerent, Alfred Viñas, està de baixa i l'Ajuntament hi ha col·locat un tècnics que també estudien les instal·lacions, les factures i els contractes de personal.

La moció

L'equip de govern (CiU i PSC) i els grups municipals d'ERC i la CUP van acordar municipalitzar el servei d'aigües sempre que els estudis tècnics avalin que aquesta sigui "la millor opció". Les quatre forces van consensuar una moció, on es conjuren a treballar perquè Agissa sigui pública l'any 2020, quan acaba el termini de la concessió actual. El text no va sumar el suport d'altres forces. Ciutadans es va abstenir i el PP hi va votar en contra.

A l'escrit, els grups es comprometen a fer un pla de treball, consensuat també amb els ajuntaments de Salt i Sarrià, per avançar cap a aquest objectiu. La moció també estableix que la Taula de Municipalització de l'Aigua, creada al gener, serà l'òrgan de seguiment de tot el procés. L'acord va arribar després de diverses reunions i que inicialment hi haguessin dues mocions.

Demòcrates i feixistes

Durant el ple, Lluc Salellas (CUP) va recordar les irregularitats detectats a l'empresa mixta i va apuntar que darrere el servei de l'aigua, hi ha màfies i es va referir a les amenaces rebudes per l'alcalde de Terrassa que vol municipalitzar el servei. Martí Terés (ERC), va demanar que s'evidenciï que s'estudia la municipalització activant la taula i posant partides als pressupostos. Carles Ribas (CiU), es va alegrar del consens.

Concepció Veray (PP) no va explicar el seu posicionament després que Salellas només considerés "demòcrates" els quatre grups que signaven la moció. Veray que va acabar titllant Salellas de "feixista", va lamentar que l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), no fes rectificar el regidor apel·lant a la llibertat d'expressió. Míriam Pujola (C's) també va qualificar de falta de respecte l'expressió de l'edil de la CUP i va assenyalar que el document dóna massa per fet que la municipalització és la millor via de gestió del servei.