El Patronat del Parc Científic i Tecnològic de la UdG ha demanat in extremis una pròrroga per evitar la Junta de Creditors, prevista per avui a les deu del matí, i tenir un mes més de marge per poder arribar un acord amb l'Estat i impedir que el Parc entri en liquidació. El rector de la Universitat, Sergi Bonet, considera que el document que van enviar la setmana passada la Diputació i l'Ajuntament de Girona comprometent-se a aportar sis i dos milions d'euros respectivament suposa un nou element de negociació de cara a l'Estat. Tot i això, amb l'escrit signat per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Diputació, Pere Vila, no n'hi ha prou, i Bonet confia que, si els accepten la pròrroga, prenguin els acords institucionals pertinents comprometent-se a fer el pagament. El rector va explicar ahir que, després de les converses mantingudes amb l'advocacia de l'Estat i el Ministeri d'Economia, des de la UdG confien que l'ajornament es produirà.

Aquest és l'últim intent del Patronat per evitar que el Parc entri en liquidació, i arriba a contrarrellotge. L'Estat segueix sense acceptar la proposta del Patronat per pagar els diners que li deu (uns 27 milions d'euros) i per tant el Parc es veia abocat a la liquidació. L'Estat rebutja, sobretot, el termini de pagament a vint anys proposat per l'Ajuntament de Girona, ja que no vol establir un precedent i a més tem que des de la Unió Europea se'ls acusi de donar subvencions encobertes. A més, considera insuficient el compromís adquirit per escrit per la Diputació i l'Ajuntament. Ha de passar pel,ple i, fins ara, interventors i secretaris de les dues institucions no han emés cap dictamen favorable.

Bonet, però, considera que precisament aquests escrits són els que poden demostrar a l'Estat que les institucions gironines estan disposades a assumir una part del deute, i aquest és el seu principal argument a l'hora de demanar la pròrroga. El rector adverteix que amb això no n'hi ha prou i reclama a Diputació i Ajuntament «compromisos institucionals en ferm» que, de moment, «no s'han fet realitat». En aquest sentit, recorda que només la Universitat de Girona ha fet la seva aportació de 3,39 milions d'euros.

Acords institucionals

La Diputació s'ha mostrat disposada a portar sis milions d'euros, mentre que l'Ajuntament ha dit que n'hi posarà dos en vint anys. Tot i això, els dos organismes sempre han advertit que no ho faran efectiu fins que l'Estat accepti l'acord i estigui garantit que el Parc se salva de la liquidació. Bonet els demana que prenguin els acords institucionals necessaris per garantir l'aportació, encara que no la facin efectiva de forma immediata. Això sí, sempre que l'Estat i el jutge acceptin avui la pròrroga.

La UdG assegura que en les darreres setmanes han treballat «intensament» per aconseguir un acostament amb el Ministeri d'Economia -el seu principal creditor- per tal d'arribar a un acord que permeti salvar el parc. A més, la Universitat recorda que el pla de viabilitat ha evitat l'increment del deute, i els ha permès tenir per primer cop un resultat positiu de 606.000 euros de beneficis abans d'impostos.

La jornada d'ahir, a més, va generar tensions dins de la UdG. Al matí, la presidenta del Consell Social de la UdG, Rosa Núria Aleixandre, va fer una piulada a Twitter tot lamentant que el Parc anés a liquidació. Bonet, visiblement molest, va recordar que Aleixandre no es trobava a la reunió del Patronat i va lamentar que fes aquesta piulada sense constrastar la informació. A la tarda, Aleixandre va rectificar en un altre tuit tot dient que «el rector, que en deu saber més que jo, ens deixa veure un raig de llum en la foscor».