E

ls passos que haurà de seguir Salt després del "sí" dels veïns en la consulta d'ahir són variats, complexos, llargs i impliquen més d'un municipi. Així que no; demà, no arribarà cap màquina per construir un Ikea. De fet, es tracta només d'una possibilitat, real si es té en compte que aquesta setmana la multinacional sueca ha assegurat que segueix interessada a instal·lar-se aquí. Però, de fet, es parla també de preveure uns terrenys per si es fa el nou i futur hospital Josep Trueta (ara per ara no gaire probable), així com un institut, una escola, una facultat de Medicina, sector industrial, comercial i residencial.

Fins ara, el gran escull d'Ikea per instal·lar-se era la normativa catalana que impedeix construir grans establiments comercials que no siguin capital de comarca o amb més de 50.000 habitants. Salt va aconseguir tirar endavant una trama urbana consolidada (TUC) que inclou Girona, Salt, Sarrià, Vilablareix i Fornells. La Generalitat va donar-hi el vistiplau al juliol. Però el sector sud ara no forma part d'aquesta trama urbana, entre d'altres, perquè cal incloure-hi zones residencials (que poden ser pisos però també es volen hotels i residències d'estudiants).

Segons el regidor d'Entorn Urbà, Àlex Barceló, el primer que farà ara l'Ajuntament és tramitar un avanç de Pla Parcial, document de planejament on es preveurà tot el que es podria fer. "Pensarem en tot, fins on ha d'arribar Salt i inclourem solucions de mobilitat, d'equipaments futurs...". L'avanç del Pla Parcial es dividirà en subsectors i cada un d'aquests haurà d'estar equilibrat, amb zona comercial, industrial, residencial... Després ho haurà d'aprovar la Generalitat i un 75% dels municipis de la TUC per incloure el sector sud dins la trama urbana. Un cop fet, s'aniran executant els subsectors per fases (unes tres), en funció de les demandes que arribin per evitar tenir parcel·les buides. Així, si arriba l'interès d'Ikea, s'executaria la seva àrea en una primera fase. I tot plegat, sense oblidar que els propietaris dels terrenys hauran d'arribar a un acord econòmic amb la companyia per a la compravenda dels seus terrenys.