Un total de 22.421 saltencs estan cridats avui a les urnes per decidir si estan d'acord o no amb la proposta de desenvolupament del sector sud de la vila, que obriria les portes a la instal·lació d'un Ikea. Podran participar en la consulta popular els majors de 16 anys empadronats a Salt, i per fer-ho hauran d'anar presencialment a l'Ajuntament, Mas Llorens, l'escola Santaló, la biblioteca Iu Bohigas i Mas Mota entre les nou del matí i les vuit del vespre.

Després de dues setmanes de campanya, els saltencs decidiran avui si estan d'acord amb la proposta de desenvolupament del sector sud que inclou, a banda del possible establiment de grans superfícies comercials, una reserva de sòl per al futur hospital Josep Trueta, espai per a la facultat de Medicina, terrenys per a la construcció de dos centres educatius i una reserva de sòl residencial.

Els dos socis de govern han defensat posicions enfrontades. ERC ha defensat el «sí» a la proposta, tot argumentant que l'establiment d'un gran centre comercial com Ikea permetria incrementar els ingressos de l'Ajuntament en forma d'impostos, fet que permetria augmentar el pressupost municipal i tirar endavant polítiques socials molt necessàries. En canvi, IpS-CUP s'ha mostrat en contra del projecte, tot defensant que cal un model de desenvolupament sostenible i alertant que la instal·lació d'Ikea pot tenir efectes molt negatius en el petit comerç i destruir llocs de treball. Malgrat aquestes posicions divergents, els dos partits s'han compromès a acceptar el resultat de la consulta i continuar governant plegats passi el que passi.

CiU, PSC, PxC i Ciutadans també s'han mostrat a favor de la proposta, tot defensant que generarà ocupació en un poble que compte amb un alt nivell d'atur. Per la seva banda, Canviem Salt, que inicialment ho veia amb bons ulls, finalment ha fet campanya en contra.

També Ikea ha volgut dir-hi la seva, i en un comunicat aquesta setmana ha reiterat el seu interès en instal·lar-se a les comarques gironines, tot subratllant que la instal·lació d'una botiga suposaria una inversió d'entre 80 i 100 milions d'euros. La UGT també ha aplaudit la proposta, ja que d'aquesta manera es crearien llocs de treball, mentre que Pimec ha alertat de les conseqüències socials i territorials que podria tenir, tot incidint en els efectes en el petit comerç i la possible especulació urbanística.