La Universitat de Girona ha acusat el Govern espanyol de suspendre «per motius polítics» la segona edició del Congrés Bianual de Seguretat Jurídica que s'havia de fer a Girona del 10 al 12 d'octubre i que ja s'havia presentat públicament. El rector, Sergi Bonet, assegura que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, li va expressar personalment els seus recels i ho atribuïa a la situació política entre Catalunya i l'Estat. Fonts del Ministeri, en canvi, neguen taxativament aquesta acusació i asseguren que des del febrer -quan es va presentar en un acte a Madrid- ningú de la UdG els ha contactat per tirar endavant la iniciativa. Al web del congrés apareix un avís que alerta de l'ajornament de l'esdeveniment i ho atribueix a «la conjuntura política actual» que ha portat, segons els organitzadors, que hi hagi «una falta d'implicació i cooperació institucional». El congrés es farà finalment a l'Argentina.

Ahir, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va qualificar «d'absolutament lamentable i condemnable» la suspensió del congrés per motius polítics. Madrenas va assegurar que, si realment la suspensió es deu «purament a incomoditat política», és paradigmàtic que es bandegin opinions i reflexions que, precisament, poden aportar llum al procés. «És terrible que ja es vetin els estudis jurídics que, de fet, sempre són previs a modificacions de qualsevol llei», va subratllar l'alcaldessa. Madrenas va refermar l'aposta per la independència, assegurant que precisament per casos com aquest, la Generalitat treballa per fer realitat l'Estat propi, «ja que va contra tot ús de raó d'un país lliure i democràtic».

«No es pot acceptar»

«Si efectivament és tan sols per incomoditat política, ho hem de lamentar tots plegats», va assenyalar Madrenas, tot recordant que «vivim en democràcia i llibertat d'expressió». Per això, creu que la suspensió per motius polítics «no es pot acceptar de cap de les maneres, si aquesta n'és la motivació». «I més encara tenint en compte que els estudis jurídics sempre són previs a modificacions de qualsevol llei; és terrible que aquestes opinions ja es vetin d'entrada», va indicar. I va afegir: «Si la motivació és impedir aquest debat jurídic, de persones que poden aportar llum a tot aquest procés, i la voluntat és fer callar les boques, això és absolutament lamentable i condemnable».