La diòcesi de Girona compta amb una trentena de laics amb nomenament episcopal que poden dirigir celebracions dominicals quan no hi ha capellà per fer missa. El Bisbat preveu impulsar aquest any un pla específic de formació per complementar el servei i la funció que desenvolupen a les comunitats parroquials. Aquests fidels ajuden a suplir la manca de capellans en algunes parròquies. Són fidels nomenats pel bisbe que assumeixen funcions com organitzar la catequesi, dirigir els oficis dominicals, visitar els malalts o atendre el despatx parroquial. El Bisbat impulsa aquest curs un pla de formació integral dirigit a totes les persones que desenvolupen tasques i responsabilitats en diversos àmbits i, sobretot, per als laics que assumeixen responsabilitats eclesials. Entre les propostes hi ha, per exemple, la creació d'una escola de catequistes.

Amb l'inici del nou curs, el Bisbat de Girona promou un pla de formació integral per donar resposta a l'objectiu expressat en les Prioritats Pastorals 2015-2016 que aposta per impulsar la formació permanent dels cristians "per tal de viure més plenament la fe i donar raó de la proposta cristiana en la societat actual". Les iniciatives van dirigides, sobretot, als laics que assumeixen serveis i responsabilitats eclesials en els diversos àmbits diocesans i parroquials.

Una de les mesures és donar impuls a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG). A més de les titulacions de grau i màster en ciències religioses amb diverses especialitats en el marc de l'espai universitari europeu del pla Bolonya, l'ISCRG programa aquest nou curs amb noves propostes de formació complementària en cultura i comprensió del fet religiós. També ofereix la formació necessària per obtenir la titulació de competència acadèmica que s'exigeix per a l'exercici de professorat de religió en educació primària, secundària i batxillerat.

Aquest curs també posen en marxa per primera vegada l'Escola de Catequistes, amb un pla de formació permanent dirigit als més de 700 catequistes i educadors en la fe que treballen en la formació d'infants i joves. Les jornades de treball, que seran mensuals -cadascuna a càrrec d'un responsable i tema propis-, es desenvoluparan d'octubre a juny.

La Diòcesi de Girona compta actualment amb una trentena de laics amb nomenament episcopal per poder presidir celebracions dominicals quan no hi ha capellà per fer missa. Aquest col·lectiu també comptarà enguany amb un pla específic de formació.

Des de la posada en marxa del diaconat permanent a la diòcesi l'any 2009, el Bisbat ja han estat ordenats deu diaques permanents i n'hi ha tres més en període de formació prèvia. Ara donaran continuïtat a aquesta formació teològica i litúrgica amb un seminari que tindrà lloc entre els mesos d'octubre de 2016 i maig de 2017.

La delegació de Pastoral Familiar ofereix el segon curs del cicle triennal sobre creixement personal, emocional i espiritual dirigit i impartit pel psicòleg clínic Josep M. Bobet i el psicoterapeuta Josep González. També el Centre d'Orientació Familiar (COF), de suport a les famílies i els seus membres, oferirà aquest curs sessions de formació sobre mediació i acompanyament per als voluntaris que col·laboren amb aquest servei des de l'àmbit sanitari, jurídic o d'assistència social.