L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar ahir a l'acte institucional de la Diada a la Diputació de Girona, organitzat conjuntament amb la Generalitat i l'Ajuntament, que "ens queda un últim esforç, hem de fer l'esprint final que fan els atletes, estem a tocar de la línia de meta i cal serrar les dents, estrènyer els punys i creure que la victòria està a les nostres mans".

L'ens va acollir l'acte que des de fa anys celebren les tres institucions. La celebració va comptar amb la presència de Madrenas, el delegat del Govern, Eudald Casadesús, i el vicepresident primer de la Diputació, Miquel Noguer, en substitució del president, Pere Vila, -que no hi va poder assitir per motius familiars- i diverses autoritats. Tots tres van defensar que es tracta d'un moment decisiu i que ja s'ha fet tot o pràcticament tot per intentar un entesa amb un Estat que no escolta i "opta per la via de la judicialització" Per això, Madrena va assegurar que "tots esperem que sigui l'última Diada en què haguem de sortir al carrer per demanar escollir el nostre futur omplint els carrers i mirant de cara al Govern espanyol". El Govern d'un Estat que, va dir, "ha ?menyspreat les nostres institucions". Per això, va afirmar que "l'única via per la dignitat com a poble és la independència". Per la seva banda, Casadesús va defensar que "cal lluitar per la nostra llibertat total" seguint el camí que va assenyalar la desapareguda Muriel Casals, per a qui va tenir paraules d'agraïment i d'elogi. El representant de la Generalitat va insistir en el fet que "hi ha un mandat democràtic" i que seria un "frau" anar-hi en contra. A més, va assegurar que el seu convenciment que la independència és l'única via va arribar després de veure que tot i els intents "d'encaix", "no hi ha res a fer". Finalment, Noguer va manifestar que "contra un estat que no ens escolta, ens hem de fer sentir" i va recordar que "els pobles de Catalunya estan al costat del Govern". Pel que fa als temors sobre la permanència a la Unió Europea, Noguer va insistir que "Europa no ens dirà que no ens vol ara que ja hi som" però va admetre que "encara ens cal convèncer molta gent que hi veu interrogants". El futur depèn de nosaltres".

Després de clams de "Visca Catalunya Lliure", va ser el torn de l'actuació musical, de la mà dels professors del Conservatori Isaac Albéniz, Maria Figa i Josep Bassal, que van interpretar El Cant dels Ocells i Els Segadors.