Aquest curs 2016-2017 arrenca el proper 12 de setembre a les comarques gironines amb un total de 120.583, un 0,22% més que el curs passat. La baixada de la natalitat provoca que, per primer cop, es redueixin fins a un 4,5% els alumnes d'educació infantil (de 3 a 6 anys), que passen de 23.746 a 22.689.

En canvi, els alumnes de secundària creixen un 1,33%. Pel que fa al professorat, la plantilla total serà de 8.361,5, el que suposa sumar 51,5 dotacions més que fa un any. Com a novetat, aquest curs 2016-2017 es posa en marxa la nova escola 'La Sínia' de Calonge (Baix Empordà).

A l'altra cara de la moneda, hi ha el cas de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) que es queda sense escola per falta d'alumnes. Aquest curs només hi havia sis nens al centre que, a partir d'ara, aniran a escoles de Porqueres i Cornellà del Terri.

Per primera vegada, hi ha un descens de fins al 4,45% en el nombre d'alumnes de la franja d'infantil (de 0 a 3 anys). Si el curs 2015-2016 hi havia 23.746 nens, aquest any la xifra cau fins als 22.689. Segons el director serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, mai abans hi havia hagut una davallada tan important i ho relaciona amb la baixada de la natalitat.

Segons Polanco, aquest canvi de tendència es mantindrà i s'anirà traduint en la resta de cursos a mida que passin els anys. "És una tendència que hem de tenir en compte perquè les necessitats d'escolarització a infantil i primària aniran a la baixa", ha destacat.

En canvi, el boom que anys enrere hi va haver en l'educació infantil i primària (bona part per l'arribada d'immigrants a Catalunya) ja s'està traduint en un augment d'alumnes a la secundària. Aquest curs hi haurà a ESO i Batxillerat un total de 47.968 estudiants, un 1,33% més que el curs anterior.

Milloren les ratios

Aquesta davallada d'alumnat a infantil ha fet que es millorin les ratios a les aules. Si el curs passat hi havia un 93% dels grups de P-3 que tenien 25 o menys alumnes, el tant per cent creix fins al 98,25% aquest curs. També millora la situació a secundària: es passa d'un 86,71% de grups de primer d'ESO amb 30 o menys estudiants, a un 93%.

Pel que fa a professorat, la plantilla total serà de 8.361,5, el que suposa sumar 51,5 dotacions més que fa un any. Segons Polanco, creu que la plantilla és "suficient" per atendre tot l'alumnat. Bona part de les noves dotacions es destinaran a la secundària i als cicles formatius, on hi haurà aquest augment d'alumnat.

Obres i novetats en els centres

Aquest curs es posa en marxa una nova escola a Calonge, la Sínia, que ha costat prop de 4 MEUR. D'altres centres de la demarcació estan en obres o estan a punt de començar-les. És el cas de l'ampliació de l'institut Montsoriu d'Arbúcies que ja està en marxa i s'allargarà uns 15 mesos, segons els càlculs d'Ensenyament. L'escola Montserrat Vayreda de Roses també està en obres des de la primavera i l'objectiu és poder-la inaugurar el curs 2017-2018.

En el cas de l'escola Pirineu de Campdevànol, que estava en els plans d'Ensenyament, s'han hagut d'aturar les obres perquè el subsòl del terreny està contaminat i caldrà que l'ajuntament i el departament busquin un nou emplaçament.

Polanco ha explicat que les obres d'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles es troben en fase de licitació i que en el cas de l'escola institut de Sant Joan de les Abadesses -que serà de nova construcció- ja s'ha aprovat l'acord de Govern que permetrà que comencin a executar-se els treballs.

Tanca l'escola de Sant Miquel de Campmajor

Aquest curs començarà amb una escola menys a la demarcació. El centre de Sant Miquel de Campmajor no obrirà perquè el departament considera que "no és sostenible". El curs passat hi havia només sis alumnes i, segons assegura Polanco, les mateixes famílies volien que els seus fills anessin a una escola més gran on es poguessin "socialitzar". Els alumnes es repartiran entre centres de Cornellà del Terri i Porqueres.

Previsió d'inici de curs sense incidències

Aquest curs es deixen d'usar set mòduls prefabricats i, per contra, se n'instal·len dinou de nous. El director dels serveis territorials d'Ensenyament creu que el curs començarà sense incidències i que tot estarà a punt per al 12 de setembre.

No obstant això, ja ha advertit que preveuen un retràs en els treballs per ubicar mòduls a l'IES Pla de l'Estany de Banyoles. Segons apunta, en aquest centre es creen dues noves línies a primer d'ESO i cal més espai. Les obres podrien acabar una setmana més tard després de l'inici del curs però Polanco adverteix que ja s'han coordinat amb l'institut per reubicar els alumnes i que les classes podran fer-se igual.

Per al curs vinent, el departament treballa amb una nova fórmula que començarà a provar a les escoles Barceló i Matas de Palafrugell i Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà. Per fer front a l'augment d'estudiants a secundària, es volen aprofitar espais que queden alliberats a les escoles (on els alumnes d'infantil i primària van a la baixa) per tal que s'hi puguin fer classes també d'ESO.

Seria una solució transitòria que evitaria haver de posar més barracons als instituts i, segons apunta Polanco, totes les obres en aquestes escoles revertirien en els centres un cop el 'boom' a secundària s'estabilitzi. És a dir, els nous espais que es construïssin per acollir alumnat de secundària serien després per a usos de les escoles un cop no calgui que s'hi faci ESO.