Els dos trams que actualment estan en obres a la N-II avancen amb la incògnita de saber quan s'acabaran. Ahir el Ministeri de Foment va evitar donar una data concreta d'acabament de l'ampliació dels traçats entre Medinyà i Orriols i entre Sils i Maçanet de la Selva, els treballs dels quals van començar fa mesos.

Segons fonts de la cartera que dirigeix de manera interina Rafael Catalá, «actualment el Ministeri no treballa amb cap termini pel que fa a aquestes dues obres». Tanmateix, Foment va assegurar que aquesta vegada la previsió és que els treballs no quedin interromputs, si bé tampoc va aclarir si aquests es desenvoluparan amb major o menor lentitud.

El desdoblament d'aquests dos trams ha patit diverses aturades des de la seva licitació. El de Sils-Maçanet, de només 2,7 quilòmetres, es va aturar l'octubre del 2008 perquè l'agrupació temporal d'empreses encarregades de fer l'obra (UTE) va renunciar a seguir endavant a causa de l'encariment de l'obra.

Això va provocar una nova licitació i adjudicació per part de l'Estat, procés que no es va dur a terme fins a finals de 2014. El concurs el va guanyar Rubau S.A. amb una oferta de 21,2 milions d'euros (10 milions menys que el preu de licitació), i les obres van començar, de manera intermitent, l'estiu passat amb un període d'execució de 40 mesos. És a dir que, si es compleixen les previsions que va fer ahir el Ministeri, l'ampliació d'aquest tram hauria d'estar finalitzada d'aquí a uns dos anys aproximadament.

Les altres obres en marxa, les del desdoblament del traçat que va de Medinyà a Orriols (de 3,3 quilòmetres), també han patit diverses interrupcions. L'obra, impulsada l'any 2009 durant el govern Zapatero, es va haver d'aturar un any després per falta de diners a les arques públiques.

Els anys més durs de la crisi van mantenir les excavadores paralitzades i no va ser fins al 2013 que es tornaria a licitar el tram per 11,8 milions d'euros. Els treballs però van tardar més d'un any en començar i ho van fer a batzegades, per a desesperació de conductors i establiments de la zona. No va ser fins al maig passat queles obres van agafarcontintuïtat, un ritme que han mantingut més o menys constant fins a l'actualitat.

Per altra banda, ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es va reunir amb els alcaldes de Pontós, Jaume Prats; Garrigàs, Josep Masoliver; i Borrassà, Ferran Roquer, per tractar sobre les obres pendents del Ministeri de Foment per formar nous enllaços de la carretera la N-II a l'entorn d'aquestes poblacions i Palau de Santa Eulàlia.

Rull va explicar que el Departament va reclamar al Ministeri que informi dels motius del retard en l'execució dels treballs i concerti amb els municipis les possibles modificacions al projecte adjudicat. Així mateix, va demanar la represa de les obres amb la màxima rapidesa.

L'actuació prevista consisteix en la remodelació de les interseccions de la carretera N-II amb la GIV-5125 a Pontós i amb la GIV-6226 a Garrigàs per transformar-les en sengles enllaços a diferent nivell.