Més del 30% dels productes que es van vendre a les farmàcies gironines durant l'any passat no eren medicaments, sinó els anomenats productes de consumer health (d'autoconsum per a la salut), és a dir, suplements alimentaris, productes de nutrició, cosmètica o higiene oral.

Segons les dades de la companyia d'estudis de mercat hmR-Health Market Research Espanya, Girona és una de les disset províncies espanyoles on aquest tipus de productes van representar més del 29% del mercat farmacèutic, que és la mitjana de l'Estat.

A més de les comarques gironines, el sector del consumer health també va tenir un pes important a llocs com Madrid, Sevilla, Alacant, Tenerife, les Balears, Navarra o les altres tres províncies catalanes.

Les xifres dels primers mesos de l'any també van en el mateix sentit ja que, segons les dades del sector fins al mes de maig, indiquen que aquest tipus de productes que no són medicaments es mantenen per sobre del 29% del mercat farmacèutic a la demarcació de Girona, així com a la resta de Catalunya, Madrid, Almeria, Còrdova o Granada.

Creix el mercat farmacèutic

En general, segons les dades d'hmR Espanya, el mercat farmacèutic espanyol va tancar l'any passat en positiu, ja que va crèixer un 1,4% respecte el 2014.

En valor, el segment de mercat que més va crèixer va ser el dels medicaments genèrics, que va crèixer un 4,7%, mentre que el de consumer health ho va fer un 4,1%. En canvi, el mercat dels fàrmacs de marques es va reduir un 1% el 2015 respecte el 2014.

Pel que fa a les unitats venudes, les xifres també van ser positives pels medicaments genèrics, que van incrementar les vendes un 2,9%, mentre que els productes d'higiene, cosmètica o nutrició van vendre's un 2,6% més que l'any anterior.

L'estudi també aporta dades per comunitats autònomes i províncies. En el cas del segment dels fàrmacs de marca, es va reduir en autonomies com Catalunya (-1%) i sobretot, a Galícia (-10,3%), les illes Balears (-3,3%), el País Basc (1,8%) o Navarra (-1,8%).

Pel que fa als medicaments genèrics, van presentar xifres negatives a Galícia (-4,7%) i Euskadi (-1,3%) i on van crèixer més va ser a Cantàbria (11,2%), Asturias (9,7%) i Múrcia (9,3%).

A més, el mercat dels genèrics va representar més del 20% del total en vuit províncies espanyoles diferents. Són Jaén, Huelva, Valladolid, Zamora, Àvila, Palència, Segòvia i Sòria.