El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha "lamentat profundament" no haver-se adonat abans que la corporació manté honors i distincions al dictador Francisco Franco i a altres càrrecs del règim. En dues piulades, Vila ha anunciat que l'equip de govern de CiU donarà "ple suport" a la moció que la CUP ha anunciat que presentarà al pròxim ple per "revocar les distincions franquistes". Segons ha fet públic la CUP aquest dilluns, Franco encara és president d'honor de la institució, un títol que li van atorgar fa més de sis dècades. A més, durant l'època franquista, el ple també va donar diferents distincions a sis alts càrrecs del règim que encara continuen vigents. Els diferents honors es van aprovar entre els anys 1944 i 1974.

"L'equip de govern de la Diputació de Girona donarà ple suport a la moció per anul·lar i revocar distincions als franquistes", ha anunciat el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, a través de les xarxes socials. D'aquesta manera, Vila anuncia que CiU recolzarà la moció que la CUP ja ha anunciat que presentarà el pròxim ple demanant que es revoquin els honors i distincions que la Diputació va concedir als franquistes i que encara són vigents.

"Lamento profundament no haver-ho sabut abans", ha afegit, també a Twitter, Pere Vila. Segons ha fet públic la CUP aquest dilluns, el 18 de febrer del 1944 el ple de la corporació nomenava el dictador com a "Presidente Honorario de esta Excelentísima Diputación", títol que es va refermar un any després, l'11 de juliol del 1945. Aleshores, el text de l'acord explicitava el "nombramiento de Presidente de Honor de nuestra Corporación a favor del genial Caudillo que rige los destinos de España".

Aquestes distincions se sumaven a les que la Diputació ja havia atorgat al dictador just després de la Guerra Civil. El mateix 1939, ja van condecorar Franco amb la Gran Cruz Laureada de San Fernando "como galardón merecidísimo a su heroico y gigante esfuerzo al frente del Glorioso Ejército vencedor de la barbàrie y la anarquía, amenaçadores en Occidente, en esta segunda Cruzada de reconquista nacional".

A més, el juliol d'aquell mateix any Franco també va ser nomenat fill adoptiu de la província. I el ple del 4 de febrer del 1959 va concedir-li la primera medalla d'or de la província de Girona.

A les condecoracions atorgades al dictador, la Diputació de Girona en va sumar d'altres. Totes, aprovades en ple franquisme. Fins al 1974, com critica la CUP, "diversos càrrecs del règim franquista" rebien la medalla d'or. Entre aquests hi havia militars destacats del règim, com el ministre de l'Aire José Lacalle Larraga (1967), el capità general de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta (1971).

Els ministres franquistes Gonzalo Fernández de la Mora i Luis Carrero Blanco van rebre la medalla el 1973. La distinció també es va atorgar a personalitats del règim a la demarcació, com l'expresident de la Diputació i procurador de les corts franquistes, Juan de Llobet Llavari (1967), o el governador civil i cap del movimiento a comarques gironines, Victorino Anguera Sansó (1974).