El ple de la Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts i per unanimitat una moció que exigeix posar punt final a la manca d'inversió de l'estat espanyol a la xarxa ferroviària de les comarques gironines. Acusen l'Estat de gestió "nefasta" i asseguren que les línies de tren convencional estan "menysvalorades i menystingudes". "Aquestes línies pateixen una falta d'inversions endèmica que no es correspon en absolut amb l'augment del nombre de viatgers i, a més, la gran majoria de les 28 estacions de Renfe a la demarcació estan en pèssimes condicions", exposa la moció aprovada per 25 vots. Per això, reclamen a l'Estat un pla de millora urgent per acabar amb la situació. Durant el ple, responent a una pregunta del diputat de la CUP, el president Pere Vila ha justificat els canvis en els càrrecs de confiança del grup de CiU perquè és un assumpte d'organització "interna".

El ple ha aprovat una moció presentada inicialment per ERC a la que s'han adherit tots els grups, CiU, PSC, CUP i IdS, per reclamar inversió urgent a la xarxa ferroviària de les comarques gironines. "La mala qualitat del servei que ofereix Renfe/Adif a Catalunya causa gravíssimes molèsties a milers de ciutadans i ciutadanes en els seus desplaçaments i genera danys econòmics, socials i ambientals", exposa la moció.

La Diputació de Girona ressalta que "els gironins i les gironins pateixen diàriament les conseqüències d'aquesta nefasta gestió de Renfe per part del govern espanyol". Detallen que el sobretot el tren convencional (les línies Portbou-Girona-Barcelona (R11), Mataró-Blanes-Figueres-Portbou (RG1) i Puigcerdà-Ripoll-Barcelona (R3)) està "menysvalorat i menystingut", mentre l'Estat s'ha centrat en "invertir desmesuradament" en una alta velocitat clarament infrautilitzada.

"Afegir que més de tres anys després de la seva inauguració, els TAV Girona-Barcelona encara desenvolupen una velocitat mitjana de 157 km/h, la mateixa que són capaços de desenvolupar els trens de mitja distància en una via convencional", exposa la moció. A més, ressalten que bona part de les 28 estacions de la demarcació estan "en pèssimes condicions". "Estacions deshumanitzades sense personal d'ADIF o de RENFE que ofereixi atenció i informació als passatgers", destaquen i ni tan sols adequades per a persones amb mobilitat reduïda.

Per tot això, tots els grups de la Diputació de Girona exigeixen "a Adif, i en conseqüència a l'estat espanyol, que des del ministeri de Foment s'executin les mesures i la inversió necessària per portar a terme un pla urgent de millora i mantenint de les línies ferroviàries R11, RG1 i R3, per tal de millorar la freqüència de pas, el servei, la seguretat i la reducció del temps emprat en els trajectes".

Organització interna

Durant el ple d'aquest dimarts, el diputat de la CUP Lluc Salellas ha demanat explicacions sobre la reorganització dels càrrecs de confiança del grup de CiU i ha qüestionat que partits amb actualment només un diputat (UDC) conservi un nombre més elevat d'assessors que altres formacions. En concret, ha preguntat el motiu pel qual ara Xavier Dilmé (d'Unió) i per què Demòcrates té un assessor tot i no tenir cap diputat afiliat al partit.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha lamentat que només es qüestionin els canvis en els càrrecs de confiança quan afecten a l'equip de govern de CiU i ha assegurat que tot sovint hi ha variacions en altres partits. A més, ha recordat que al grup de CiU li pertoquen dotze assessors i ha ressaltat que de quina manera es distribueixin és una qüestió d'organització "interna".

5 MEUR més als ajuntaments

El ple de la Diputació de Girona ha donat llum verda a l'aprovació de tres expedients de crèdits extraordinaris i una modificació de crèdit en el pressupost de despeses de la Diputació. Amb aquests canvis destinaran 5.153.290,7 euros més als ajuntaments gironins. Els diners provenen majoritàriament de baixes de crèdit del fons de contingència, de romanents de tresoreria i de majors ingressos d'organismes autònoms dependents.

Algunes de les aportacions més significatives són destinar 2.050.000 euros per al Pla Únic d'Obres i Serveis del Pla General de Manteniment, 1.904.946 euros per a ajuts a ajuntaments per inversions financeres sostenibles, 150.000 euros per a ajuts a ajuntaments per a paviments de camps de futbol i 119.000 per a inversions del Consorci de les Vies Verdes. La mesura s'ha estat aprovat amb els vots a favor de CIU, ERC i IdS, l'abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP.

Aportació a l'escorxador transfronterer

El ple també ha aprovat atorgar 300.000 euros el Consell Comarcal de la Cerdanya per a la construcció de l'escorxador transfronterer a Ur, que tindrà un pressupost global de 2.672.719 euros. El text expositiu de la concessió estableix que "la concessió d'aquest ajut comporta la satisfacció de l'interès públic, social i econòmic atès que la construcció i posada en funcionament d'un escorxador transfronterer és una necessària per al desenvolupament socioeconòmic de la comarca, que com a productora de carn de tot tipus i de gran qualitat li és indispensable disposar d'una instal·lació que li permetrà no ja només mantenir, sinó millorar i fins i tot incrementar les explotacions ramaderes de la zona".

La subvenció s'ha aprovat amb els vots a favor de CIU, ERC, PSC, IdS i l'abstenció de la CUP.