Un intens repic de campanes va envair ahir a la nit els carrers del nucli antic de Girona. El concert, impulsat per l'Associació de Veïns del Barri Vell per reivindicar el toc nocturn de la Catedral després de les polèmiques dels últims mesos, va sorprendre i acompanyar els visitants de Temps de Flors en la nit que, precisament, els muntatges van restar oberts fins a les dotze. Molts d'ells van restar embadalits davant dels campanars mentre escoltaven com el so d'uns i altres es fonien en la nit gironina.

Els repics procedents de la Catedral, Sant Feliu, Sant Lluc, les Filles de Sant Josep, la Mare de Déu del Carme, el Sagrat Cor, el Mercadal, l'Ajuntament i la Generalitat es van poder sentir des d'un quart de dotze fins a mitjanit. La pluja, que l'any 1993 va acompanyar l'anterior concert de campanes celebrat a Girona, aquest cop no va fer acte de presència.

Una vintena d'estudiants de música, liderats per sis professors del Conservatori, van ser els encarregats de fer sonar les campanes al so de la partitura composta pel campanòleg Llorenç Barber, que va dirigir el concert juntament amb Montserrat Palacios.

«Pot semblar un instrument fàcil de tocar, però en realitat es necessita tècnica:?has de tocar amb el batall al punt més gruixut de la campana i fer que soni amb tocs secs», va explicar ahir en Blai Ciurana, un dels voluntaris que va participar en el repic; en el seu cas, dirigint els tocs de l'Ajuntament. Ciurana, que és un apassionat de l'instrument i ha elaborat un inventari de campanes de la Selva i el Gironès, es va mostrar molt il·lusionat de poder participar en el concert perquè, segons va explicar, és un instrument «públic», que tothom pot sentir quan repica. En aquest sentit, va defensar que les campanes formen part del patrimoni històric de la ciutat i va recordar que els quarts i les hores sonen de nit des de fa molts anys.

La nit d'ahir va ser especial a Girona, i no només per les campanes. De fet, malgrat la pluja anunciada, el dia es va aguantar i va permetre als visitants gaudir dels muntatges florals en una setmana que s'ha caracterizat, precisament, pel mal temps. Ahir, però, només van caure algunes gotes al capvespre, que no van impedir que bars i restaurants s'omplissin de gom a gom com en qualsevol migdia d'aquesta setmana. De fet, les cues que s'havien de fer per entrar a alguns dels indrets més emblemàtics, com els soterranis de la Catedral, no tenien res a envejar a les que s'havien pogut veure al matí. Diuen que és una nit dedicada als gironins, però el cert és que també abundaven els turistes.

El concert va començar quan passaven pocs minuts d'un quart de dotze de la nit i va congregar grups de persones al voltant dels campanars més turístics, com la Catedral i Sant Feliu, que seguien la música i intentaven endevinar amb la vista els moviments dels joves «campaners». Els repics d'unes i altres campanes es van combinar, dialogar i complementar per embolcallar tot el Barri Vell amb el seu so. Segur que hi haurà qui es queixarà, perquè no va poder dormir o sentir bé la televisió. Per a l'associació de veïns, tanmateix, ha estat la millor manera de defensar i donar a conèixer un dels sons méstradicionals de la ciutat.