Una quarantena de persones han protestat aquesta tarda davant la seu de la Generalitat a Girona per demanar millores laborals per al professorat i per "desfer les retallades". Entre les reivindicacions, els sindicats demanen que no s'elimini cap grup a P3 i que s'aprofiti la davallada d'alumnat per disminuir les ràtios a l'aula, també volen que els nomenaments es facin l'1 de setembre per donar temps als docents a adaptar-se al centre abans no comenci el curs i que els professors majors de 55 hores mantinguin la reducció de dues hores lectives menys. Els sindicats han fet una crida a les famílies per donar suport a les mobilitzacions i demanen més capacitat de negociació a l'administració perquè diuen que el professorat està "esgotat". "Estan convertint retallades temporals en permanents", ha lamentat el portaveu d'Ustec-Stes, Xavier Díez.

Els sindicats anomenen la proposta d'Ensenyament "acord-trampa" i acusen el Departament de "fer veure" que negocien per intentar fer "noves retallades". "El Departament vol convertir en estructurals les retallades d'aquests anys i, per això, fem una crida a la solidaritat de les famílies", ha explicat el portaveu d'Ustec-Stes, Xavier Díez, que no descarta convocar manifestacions massives d'acord amb els centres. "La concentració d'aquest dimecres és a primera presa de contacte", afegeix.

Els sindicats de l'ensenyament públic exigeixen el compromís explícit per part de la conselleria de fer "tots els esforços suficients" per garantir la qualitat educativa als centres. Entre altres propostes, reclamen el retorn de l'horari lectiu de 18 hores a secundària i 23 hores a primària (revertint l'ampliació dels darrers anys), fer els nomenaments de professors substituts abans i que s'incorporin a les aules l'1 de setembre i que no se suprimeixin les dues hores de reducció horària que tenen els professors majors de 55 anys.

La secretària general de la federació d'educació de CCOO a Girona, Almudena González, insta a no tancar cap grup de P3. Ensenyament va anunciar que en tancaria quatre. "La baixada demogràfica és una oportunitat d'or per abaixar les ràtios i tenir menys de 20 alumnes per aula", ha exposat. "Estem aquí per defensar l'educació pública, no es pot concebre sense unes bones condicions per al professorat", ha afirmat González que sosté que actualment els professors han acumulat més càrrega de feina de la que els pertoca i necessiten que els alleugin la pressió.

Segons els sindicats, a la Mesa del Personal docent el Departament d'Ensenyament també va posar sobre la taula que volia eliminar el cobrament de juliol als interins que porten menys de sis mesos al centre. "És el professorat més precari i no podem permetre aquestes condicions laborals", ha opinat la portaveu de CCOO.

En la mateixa línia, el secretari territorial del sindicat de professors de secundària (Aspepc-sps), Luis Sobrino, ha assegurat que els docents estan "força esgotats". "Diríem que treballen per sobre de les seves forces i això repercuteix sobre la qualitat de l'ensenyament, es digui el que es digui", ha assegurat. Segons Sobrino, això no se soluciona només amb "un copet a l'espatlla i donant les gràcies per l'esforç", sinó que cal retornar a l'horari que els correspon el més aviat millor.

No retalla sinó que reforça plantilles

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha assegurat que el Departament no retalla plantilles de professors sinó que les reforçarà el curs 2016-17 amb 540 professors més a Catalunya. "Els sindicats estan en el seu dret de fer les mobilitzacions que creguin oportunes, però el que és cert és que el Departament està apostant clarament per dotar els centres de major nombre de docents", ha exposat Polanco. L'increment previst són 400 professors més per als centres considerats d'alta complexitat i 140 més per reforçar la implantació del model inclusiu.

A més, el director territorial també sosté que en aquests centres considerats d'alta complexitat (amb necessitats específiques per als alumnats) han dissenyat el curs amb menys ràtios d'alumnes per aula. Així, mentre al conjunt d'escoles el nombre d'estudiants per classe són 25, en aquests centres educatius són de 22 de mitjana. "Són dades importants a l'hora de valorar que el Departament està fent esforços considerables l'hora de dotar els centres amb recursos, no estem retallant, sinó optimitzant o incrementant", ha ressaltat Polanco.

Una altra mesura adoptada per Ensenyament per alleujar la càrrega del professorat és, segons Polanco, establir que els professors de més de 55 anys que tenen dret a dues hores de reducció de jornada les retallin de les hores no lectives. "Per compatibilitzar el dret de les persones majors de 55 anys a gaudir de les dues hores de reducció però assegurar que totes les hores lectives de l'alumnat queden cobertes.

Finalment, cara al curs vinent, Polanco ha avançat que estan treballant amb la contractació de professors substituts uns dies abans que comenci el curs, perquè també puguin contribuir i treballar en el disseny de les classes. "Encara no podem concretar quants dies abans, però la intenció és nomenar-los la setmana abans", ha conclòs.