L'Ajuntament de Girona va presentar ahir un acord amb l'empresa de serveis funeraris Mémora que significa que un enterrament bàsic tindrà un 32,43% de reducció. Aquest pacte, que segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, permetrà «tenir preus justos i una cerimònia digna», inclou un fèretre amb folre interior i motiu religiós, ambulància de recollida, enferetrament, condicionament sanitari, vestició o amortallament, eliminació de residus sanitaris, estada en dipòsit, obtenció de certificat mèdic, servei d'organització, cotxe fúnebre i personal per al funeral, tramitació i gestió de documentació, inscripció al registre civil, cent recordatoris i un ram de flors, segons va explicar el vicealcalde i responsable de Sostenibilitat i cementiris, Eduard Berloso. Fins ara el cost, sense IVA, de tot aquest conjunt de serveis era de 2.362,51 euros i ara passa a ser de 1.596,39 euros. «La voluntat era trobar un servei bàsic que fos assequible per a qualsevol ciutadà sense necessitat de cap requisit», va explicar el regidor.

Pel que fa als enterraments de beneficiència, la primera tinenta d'alcaldessa i responsable de Serveis Socials, Sílvia Paneque, va explicar que s'ha arribat a un acord amb Mémora perquè sigui l'empresa qui es faci cost de tots els serveis d'enterrament, sense que hi hagi un certificat dels Serveis Socials municipals on quedi clar que la família de la persona morta no pot assumir el cost del servei o que el finat ha mort en solitud. L'Ajuntament només es farà càrrec del nínxol i la sepultura. «Amb aquest acord es garanteix que una part especialment sensible de la nostra ciutadania, com són les famílies que no tenen recursos, tingui un dret essencial com és el de ser enterrat dignament», va afegir.

Camí d'una nova ordenança

En els pròxims dies es crearà una comissió de treball mixta (amb grups municipals, entitats i veïns) per consensuar la nova ordenança municipal de serveis funeraris que s'adeqüi a la normativa europea pel que fa, sobretot, a la lliure concurrència en la prestació d'aquests serveis. Els serveis tècnics i els serveis jurídics municipals han elaborat una proposta d'ordenança que es debatrà en aquesta taula de treball i que es presentarà en una comissió informativa pública el proper 2 de maig.

Es preveu que l'ordenança es porti a aprovació al Ple municipal ordinari del mes de juny. «No es defugirà cap debat», tenint sempre com a objectiu «procurar el que sigui millor per a les famílies», va indicar l'alcaldessa. Per exemple, no es descartarà parlar d'una possible municipalització, tot i que Madrenas va exposar que per exemple a Terrassa on la gestió és de l'Ajuntament, aquests mateixos serveis tenen un cost de 300 euros més. «Municipalització no sempre vol dir preu més barat». Pel que fa a una sala de vetlla, que no està inclòs en els serveis bàsics pactats, l'equip de govern va explicar que a Girona el preu únic és de 443 euros, mentre a Terrassa si són 24 hores ja puja a 473 euros i posteriorment, cada dotze hores, 201 euros més.

Tampoc descarta parlar de la construcció d'un equipament per a serveis funeraris supramunicipal, com demanava ERC-MES, però va deixar clar que, tot i que no està descartat, «construir un nou equipament i passar la factura al ciutadà» potser no seria el que ara caldria fer. En aquesta nova ordenança quedarà explicitat que qualsevol empresa podrà prestar el servei si obté el permís i que aquelles que tin?guin instal·lacions a la ciutat hauran de cedir l'espai per dur-lo a terme.

Reaccions de la CUP i ERC

Les reaccions no es van fer esperar. La CUP-Crida per Girona va reivindicar com una conseqüència directa del treball propi de denúncia i proposta al voltant del monopoli existent en el servei funerari la notícia coneguda de la rebaixa dels preus per als serveis funeraris. «Per la formació, ningú del Govern havia mogut ni un dit per solucionar aquest problema fins que des de l'inici del mandat la CUP i la pressió ciutadana» va situar aquest tema com a prioritat principal amb la campanya «Per uns serveis funeraris dignes a preus justos». Per la formació, com també pel col·lectiu Compromís amb Girona, la rebaixa demostra que Mémora ha estat obtenint beneficis «totalment sobredimensionats» durant els darrers anys de servei, i va reclamar un debat de fons sobre el model de gestió actual per posar fi al monopoli.

ERC-MES va celebrar l'actuació del govern i va manifestar que «vetllarem perquè les noves condicions s'apliquin amb garanties». La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, va exposar que fins ara el grup municipal «ha rebut queixes d'usuaris que denuncien que se'ls encareix la factura de forma innecessària». Roca va apuntar que tan important com que el servei existeixi «és que se'n faci publicitat i l'empresa dugui a terme bones pràctiques d'atenció i informació a l'usuari».