El Defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va qüestionar ahir que, en moments de greu crisi, s'estiguin destinant «milers d'euros a activitats culturals prescindibles». Llorente no va qüestionar la qualitat de moltes de les activitats culturals, teatrals i musicals que se celebren a la ciutat, però va considerar que en moments de crisi no s'han de confondre les necessitats bàsiques i cal prioritzar qüestions com la cohesió social, l'educació o la salut. Per això, va posar en dubte que s'hagi de donar més d'un milió en subvencions a l'empresa que gestiona Temporada Alta i es va preguntar si la seva adjudicació respon als principis d'igualtat i pública concurrència.

Durant la presentació de la seva memòria anual, Llorente es va queixar que l'Ajuntament té uns 120 expedients paralitzats per qüestions burocràtiques. En aquest sentit, va indicar que l'any passat es van fer 68 recomanacions a l'alcaldia i que encara en queden 59 pendents de resolució. Tot i admetre que durant el 2015 es van produir diverses circumstàncies que van contribuir a alentir les respostes -tres convocatòries electorals, canvi de secretari, canvis en el sistema informàtic per comunicar les recomanacions...-, Llorente va reclamar a l'administració que contesti els recursos i peticions amb «celeritat, motivació i amb llenguatge entenedor», i que argumenti les seves respostes. Segons va recordar, el temps de resposta no hauria de superar els 30 dies.

Llorente va deixar clar que, malgrat alguns índexs positius, la ciutat continua patint «les greus conseqüències de la crisi econòmica i ètica» dels darrers anys, i que l'atur continua essent «persistent» i afecta, sobretot, a joves i majors de 50 anys. De fet, va explicar que la meitat de les consultes que va rebre durant el 2015 van ser per temes relacionats amb problemes socials i manca de treball. Segons va indicar, la pobresa «és cada dia més present» als carrers de Girona i va advertir que no se soluciona a través de la caritat privada o de les ONG, sinó que cal «una política valenta i compromesa».

Un any més, els problemes d'habitatge han estat una de les principals preocupacions del Defensor. Per això, Llorente va deamanar a l'Ajuntament que faci «una política més proactiva per aconseguir que cap família o veí de la ciutat quedi desprotegit davant la necessitat ineludible de tenir un sostre». Per això, va reclamar que s'ampliï el parc d'habitatge públic i que es busquin fórmules de col·laboració amb entitats bancàries per solucionar el problema. En aquest sentit, va destacar molt especialment la tasca feta per la PAH del Gironès, que durant l'any passat va atendre 290 persones.

Llorente també va advertir que una altra qüestió bàsica és garantir els subministraments bàsics a totes les persones, i va recordar que aquests serveis no es poden regular exclusivament per les lleis del mercat. Per això, va demanar al consistori que arribi a acords i convenis amb aquestes companyies i que realitzi controls «democràtics» i «exercits amb valentia» per aconseguir una major transparència per part d'aquestes empreses.

Pel que fa a la Policia Local, va lloar la tasca dels agents però els va recordar la necessitat d'actuar amb «amabilitat, prudència i proporcionalitat». També els va advertir que reaccionarà i «posarà el dit» sobre les actuacions que puguin representar «un greuge, una discriminació o un error». Tot i això, va afirmar que el percentatge de queixes relacionades amb multes és molt petit. Finalment, va recordar que el problema de l'oci nocturn «segueix preocupant» i que cal garantir el descans veïnal.