L'ordre de l'àrea de seguretat de l'Ajuntament de Girona de retirar "només quan molestin" els vehicles mal aparcats a la via pública ha fet que els darrers anys hagi baixat la recaptació municipal de la grua. La tendència es mantindrà aquest any. De fet, en l'equilibri entre ingressos i despeses del pressupost municipal d'aquest any, el propi Ajuntament ha calculat que tindrà uns 200.000 euros menys per aquest concepte.

L'anterior regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, sempre havia assenyalat que la grua només s'activava per retirar vehicles que realment entorpien el trànsit i eren un obstacle per a la mobilitat. També si estan en indrets "sensibles" per a la mobilitat com ara passos de vianants, en espais reservats per a persones amb dificultats de mobilitat sense permís o en zones de càrrega i descàrrega sense tenir el permís necessari per a vehicles comercials. L'actual representant municipal d'aquesta àrea, Sílvia Paneque, ha explicat que la idea és seguir en la "mateixa línia".

De fet, les dades són més que clares. L'any 2009, la grua va fer 11.383 serveis. Des d'aleshores, cada any hi ha hagut un descens. Per exemple, el 2013 van ser 8.554 vehicles i l'any següent 6.474, segons les darreres memòries presentades per la policia municipal. Això representa un descens del 32,13 per cent.

Les intervencions solen ser entre setmana, ja que el dissabte i el diumenge, les actuacions es redueixen dràsticament. I el 93% dels casos, el vehicle retirat és un turisme. Seguit de ciclomotors (3,17%), motocicletes (2,18%) i bicicletes (1,08%).

Càrrega i descàrrega

Les tipologies d'infracció que més sovintegen i obliguen a intervenir la grua municipal són l'estacionament en càrrega i descàrrega sense tenir autorització (1.635 serveis), en un tram de vial on està prohibit deixat el cotxe (1.337), dificultant la circulació (577), en un gual (525), indocumentats (369) i estacionats en un reservat de minusvàlids (358).

Aquest descens en la recaptació va portar l'Ajuntament a haver d'assumir el servei, mitjançant la municipalització, ja que a conseqüència d'una llei estatal, les empreses mixtes d'àmbit local (part de la societat és d'una empresa i l'altra, d'un organisme públic) amb dèficit han de passar a estar gestionades per les institucions municipals.

Fins a meitat del 2014, l'empresa era una societat mixta formada per l'empresa TMG Grues i pel mateix l'Ajuntament, que era el soci majoritari. L'Ajuntament va eixugar el deute, destinant-hi 90.000 euros.