L'empresa que ha abandonat les obres de l'edifici de la central del Molí de Girona passa per greus problemes econòmics. Fins al punt que Actia Iniciativas SL hauria aturat, aquests dies, deu obres més que estava portant a terme a diferents punts de l'Estat. Alguns proveïdors afectats es van posar ahir en contacte amb Diari de Girona per denunciar les «males maneres» dels gestors d'aquesta empresa, assegurant que els deuen molts diners i que s'han esfumat, sense contestar cap trucada ni donar senyals de vida.

A banda de Girona, la constructora ha deixat a mig fer treballs en poblacions com Tarragona, Terol o Castelló de la Plana. Els deutes van des dels 30.000 als 250.000 euros passant per 62.000 euros, segons han explicat alguns dels afectats que proveïen ferro, aïllants, fusta, paviment o ceràmica.

Entre els que s'hi han enganxat els dits hi ha l'empresa Tecnoacústica, de Castelló de la Plana, que està indignada per l'actuació d'Actia Iniciativas. El seu gerent, Jon Zumelzu, ha explicat que ell ha de pagar cada mes a 200 treballadors i que ha intentat localitzar els responsables d'Actia però que «han desaparegut». El gerent tem que l'empresa utilitza tràmits burocràtics que allar?guin la possible recuperació dels diners i que al final, de fet, no acabin paguin pagant els deutes. L'Ajuntament no hauria pagat pràcticament res com a avançament ja que va fent els pagament en base a certificats d'obres acabades. L'empresa havia començat els treballs l'1 de març i, no tindria llest ni el 5% dels treballs.

Ciutat esportiva del Vila-real

Actia Iniciativas SL ha estat envoltada de polèmica en altres ocasions. Per exemple, a Orpesa, l'any 2010, se li va concedir l'obra de remodelació de l'Avinguda la Plana amb una baixa temerària del 48%. El pressupost de sortida del concurs és era de 3,3 milions i va fer una oferta per 1,7 milions. El ple va aprovar l'adjudicació amb els vots del PP. Un cas molt cridaner va ser la construcció de la nova ciutat esportiva del Vila-real Club de Futbol. Les ?obres valien 3,3 milions d'euros i se li van adjudicar en el mandat del PP, l'any 2011. Quan l'any següent va canviar el color del govern, els socialistes van aturar els treballs en considerar que hi havia diferents punts urbanístics il·legals i que l'Ajuntament no tenia diners. L'empresa va dur el cas als jutjats en considerar-se perjudicada i va reclamar 475.000 euros més d'indemnització, inicialment fixada en 128.000 euros. Tot just el novembre del 2015, el jutjat va donar la raó a l'Ajuntament.

Les dades de l'empresa

En el cas de Girona, havia obtingut el contracte per convertir l'edifici en un centre cívic per 874.357 euros quan el preu de sortida del concurs era de 1.245.701 euros. No es tracta d'una baixa temerària, tot i que la rebaixa és del 30%. Va ser la millor de les dinou ofertes sobre la taula de l'Ajuntament. Actia Iniciativas, amb seu a Castelló de la Plana, és una societat limitada constituïda el 2005 i que té 44 treballadors. L'any 2014 va facturar 9.124.777 euros i va tenir unes pèrdues de 482.548 euros.

Aquest diari va contactar ahir amb l'empresa per mitjà del telèfon de la seva pàgina web per tal que la societat donés la seva versió per deixar les obres de Girona i per explicar perquè hauria abandonat també la construcció en altres projectes. La resposta va ser que se'ls tramités la sol·licitud per mitjà d'un correu elèctrònic, cosa que es va fer, sense obtenir resposta en tancar aquesta edició.