Va ser davant de la casa de Maria i Josep, a Natzaret. En un dels seus múltiples viatges a Terra Santa, el gironí Pere Codina va ensenyar a l'empresari Josep Lagares tots els apunts, imatges i explicacions que havia anat recopilant al llarg de les seves peregrinacions. I Lagares ho va veure clar: malgrat els dubtes inicials de Codina, allò s'havia de publicar. El resultat ha estat el llibre Vivències d'un gironí a Terra Santa, que es va presentar ahir a la Casa de Cultura davant d'un auditori ple a vessar.

El llibre no és una guia de viatges a l'ús, ja que no inclou recomanacions d'hotels ni restaurants. En canvi, sí que s'hi poden trobar explicacions històriques, mapes i reflexions, a banda d'un espai en blanc perquè el viatger hi faci les seves pròpies anotacions. «A Terra Santa s'hi pot anar com a turista, com a recerca de respostes espirituals, a buscar fets històrics, com a peregrí... però, sigui com sigui, és una experiència que et marca per sempre», va assenyalar Codina. I sap del que parla, perquè hi ha anat unes catorze vegades. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va destacar l'esforç que suposa mostrar el periple de Jesús en una terra amb tants segles d'història i on les noves construccions no ho han posat gens fàcil. Per això, va assegurar que el llibre és «una eina molt valuosa» per a tots aquells que vagin per primer cop a Terra Santa, malgrat que cadascú hi ha de trobar «la seva pròpia experiència personal».

La mateixa opinió va compartir Lagares.?«Aquesta obra és una eina indispensable per a tot pelegrí a la recerca de les respostes més trascendents», va indicar. L'empresari va assegurar que és impossible descriure «què sent un cristià en trepitjar per primer cop la terra de Jesús», ja que a ell i a la seva dona els va colpir tot, des de la lluminositat fins als paisatges. Per això, van agrair poder tornar-hi una segona vegada acompanyats per Codina i un grup de gent amb qui compartir-ho. De fet, des de fa vuit anys, Codina acompanya grups de viatgers a Terra Santa i els ajuda a seguir les passes de Jesús.

Les primeres vivències de Codina a Terra Santa van ser de la mà del mossèn Pere Domènech i el pare claretià Josep Codina, amb qui ahir es va mostrar especialment agraït per haver-li permès fer realitat aquest somni. També va donar les gràcies a la família Lagares, ja que la impressió del llibre ha anat a càrrec de la Fundació Metalquimia. Els beneficis que s'obtinguin aniran a la comunitat franciscana, que s'encarrega del manteniment dels monuments de Terra Santa. L'acte d'ahir va ser presentat pel periodista i director adjunt d'El Punt-Avui Jordi Grau, que va definir Terra Santa com un «espai mental i espiritual». Grau també va destacar que el llibre de Codina no vol fer proselitisme, sinó que està obert a tothom.