La UGT de Girona no descarta anar a la vaga o portar l'ERO davant dels tribunals si Ryanair es manté ferm i redueix fins a un 33% la jornada a tot el personal de terra de l'Aeroport de Girona.

El responsable de la Federació de Transports de la UGT, Joan Muntada, ha explicat que ja tenen a punt un contrainforme a la proposta de l'empresa i remarca que han trobat fins a una quinzena "d'irregularitats". "Hem volgut posar negre sobre blanc perquè s'entengui que l'informe de Ryanair està ple de trampes i mentides, algunes greus", ha declarat Muntada.

Comitè i empresa tenen una segona reunió per negociar l'expedient i el sindicat confia que Ryanair rectificarà la seva postura. El període de negociació s'acaba divendres 8 d'abril.

El sindicat UGT ja té pràcticament enllestit un contrainforme a la proposta d'ERO presentada per Ryanair el divendres passat. Segons el responsable de la Federació de Transports de la UGT, Joan Muntada, es tracta de respondre alguns dels arguments de l'aerolínia per voler retallar la jornada a la plantilla dels serveis de terra de l'Aeroport de Girona.

L'expedient de regulació d'ocupació que vol tirar endavant Ryanair afectarà els 25 treballadors que s'encarreguen del servei de 'handling' (entre d'altres, els qui carreguen i descarreguen maletes dels avions). I ho vol fer de manera permanent; és a dir, que se'ls retallaria la jornada laboral per sempre.

La companyia de baix cost justifica l'expedient per la nova retallada de rutes que ha aplicat a Vilobí d'Onyar. Dels 25 treballadors afectats, a una vintena els preveu retallar fins a un terç de la jornada laboral; i als altres cinc restants, un 22%.

Els contraarguments del sindicat

Segons ha explicat Muntada, han detectat més d'una quinzena "d'irregularitats" en l'informe presentat per la companyia. Entre d'altres, l'empresa diu que s'ha reduït la feina perquè ja no es presta servei a d'altres companyies a banda de Ryanair. Abans, aquesta plantilla depenia de Lesma Handling, una empresa subcontractada per Ryanair. L'any passat, però, l'aerolínia de baix cost va prescindir dels serveis de Lesma i va assumir-ne el personal. Aquest canvi ha fet, segons Ryanair, que es deixi de donar cobertura a d'altres companyies i això suposa "una afectació important" en el volum de feina.

En canvi, segons la UGT, aquest canvi només ha reduït un 1% la feina de la plantilla (unes 30 hores anuals en total) perquè les companyies que assenyala Ryanair pràcticament no tenien activitat. Per exemple, Muntada destaca que Fly Egipt només va aterrar dos cops en un any, que Air Serbia va fer set escales en tot el 2015 i que Wizz Air ja no hi opera des del passat mes d'abril.

A més, el responsable sindicat subratlla que Ryanair ha ocultat informació per justificar la suposada davallada de feina. "Curiosament quan s'expliquen les funcions del personal de terra se n'obliden de posar-ne tres o quatre", explica. "És un expedient carregat de trampes i mentides, algunes greus, pensat per enganyar l'administració quan el llegeixi", ha afegit.

Esperançats que Ryanair rectifiqui

Les dues parts tenen una segona reunió divendres per intentar arribar a un acord. El període de negociacions s'acaba el divendres 8 d'abril i, si no hi ha acord, l'empresa tirarà endavant amb l'ERO. "Tenim l'esperança que en veure el contrainforme complet i detallat rectifiquin", ha manifestat Muntada, que ja anuncia que no es quedaran de braços plegats si no s'escolten les demandes dels treballadors.

El responsable de la Federació de Transports de la UGT s'ha mostrat ferm en portar l'ERO davant la justícia. "Ens sap greu però estarem en situació d'emergència i també haurem de contemplar altres mesures, com la vaga", ha alertat Muntada.