El bloc ocupat a Salt per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona-Salt ha celebrat el seu tercer aniversari contra les cordes. De moment, el jutjat ha posposat la seva ordre de desallotjament fins el dia 20 d'abril, donant-los un nou mes de marge per poder marxar voluntàriament. Els 21 adults i els 25 infants que hi viuen, tanmateix, no tenen cap intenció de moure's d'allà, i demanen a l'administració -començant per l'Ajuntament- més «valentia» per exigir a la Sareb, propietària de l'immoble, que cedeixi el bloc de forma indefinida per a pisos de lloguer social.

Segons la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, el jutjat els ha ampliat fins al dia 20 d'abril el termini per desallotjar voluntàriament el bloc. Dijous passat al vespre, els agents dels Mossos d'Esquadra els van comunicar que divendres al matí haurien d'abandonar el bloc, però el desallotjament no es va arribar a produir. Segons ha explicat Afuera, el jutjat no els ho va comunicar amb el temps i forma necessaris, i per això els seus advocats han aconseguit que se'ls doni un mes més de marge. La Plataforma, a més, té altres recursos interposats.

De tota manera, els membres de la PAH no tenen cap intenció de marxar del bloc. Afuera recorda que la Sareb -també coneguda com el «banc dolent»- ha estat rescatada amb diner públic, i per això li exigeix que cedeixi aquestes vivendes per a lloguer social. En aquest sentit, reclama a les administracions, començant per l'Ajuntament de Salt, que pressionin perquè el desnonament no s'executi i forcin la Sareb a cedir els pisos. La representant de la PAH afirma que han notat un «canvi d'actitud» en el govern municipal, que anteriorment estava en mans de CiU i que ara és d'ERC-CUP, però tot i això li demana «més valentia» per fer front a la Sareb. Dilluns al vespre es van reunir representants de la PAH amb el consistori per buscar solucions conjuntes.

A més, Afuera també subratlla que el Parlament va aprovar una moció per destinar les vivendes del bloc Salt a lloguer social. Es tracta d'un text que va presentar ERC l'any 2013, just quan s'havia ordenat per primer cop el desallotjament de l'edifici, i va comptar amb el suport de tots els partits excepte PP i Ciutadans, que es van abstenir. Per això, Afuera indica que ningú hi va votar en contra i exigeix als partits que actuïn en conseqüència.

Des de la PAH adverteixen que no es conformaran amb el fet que la Sareb faci una cessió temporal dels habitatges del bloc, sinó que ha de ser definitiva. Afuera insisteix que el «banc dolent» ha estat rescatat amb diners públics, i que per exemple la vigilància que va posar en el bloc costa uns 12.000 euros mensuals «que paga tota la ciutadania». Per aquest motiu, diu que les administracions no haurien de pagar «ni un euro més» a la Sareb i exigir la cessió immediata del bloc.

Problemes per als reallotjats

Afuera també assenyala que la solució no és reallotjar les famílies en altres habitatges, tal com es va fer en el primer desnonament. En aquella ocasió, les administracions els van oferir a les famílies pisos a un preu molt baix, de 53 euros mensuals. Tot i això, la portaveu de la PAH assegura que aquelles famílies estan tenint seriosos problemes per poder pagar el lloguer, els subministraments i el material escolar dels seus fills.