Albert Ballesta tornarà a ser director del serveis territorials d'Interior a Girona. El Departament d'Interior confirma el nomenament i s'incorporarà al càrrec en els propers dies. Ballesta havia estat màxim responsable d'Interior a les comarques gironines des de l'1 de març del 2011 i va plegar al gener per convertir-se en alcalde de Girona en substitució de Carles Puigdemont, escollit president de Catalunya. El seu pas per l'alcaldia ha estat breu i ple de polèmiques que el van portar a presentar la dimissió el 8 de març. Entre d'altres, no va aconseguir suport per aprovar-se un sou ni el nomenament dels càrrecs de confiança. Durant la seva absència, l'exsubdirectora del SOC, Maria Assumpció Gil, l'havia substituït al càrrec.

El Departament d'Interior ha confirmat que Albert Ballesta tornarà a ser director del serveis territorials de forma imminent, un càrrec que havia ocupat des del març de 2011 i que va deixar per substituir Carles Puigdemont com a alcalde de Girona. Des de llavors, M. Assumpció Gil havia assumit la responsabilitat com a directora dels serveis territorials.

Com a màxim responsable d'Interior, Ballesta va haver de gestionar crisis importants, com el gran incendi de l'Empordà del 2012. El seu pas per l'alcaldia de Girona ha estat breu, de 53 dies, marcats per polèmiques i durant els quals Ballesta no ha aconseguit el suport que necessitava de l'oposició per tirar endavant les seves propostes.

53 dies complicats a l'alcaldia de Girona

Després de la sortida de Carles Puigdemont per anar a la presidència de la Generalitat, Ballesta es va convertir en l'aposta per substituir-lo. En les eleccions municipals de maig de 2015, Ballesta ocupava el número 19 de candidatura a la ciutat de Girona. Per això, per convertir-lo en el nou alcalde, va caldre que tots els regidors de CiU renunciessin a ser alcalde i que, des del número 11 fins al 18, signessin la renúncia per entrar de regidors al consistori. Aquest operació d'enginyeria política va aixecar ampolles en el sí del govern municipal i va generar malestar entre la ciutadania.

A més, Ballesta -que ha exercit de secretari municipal- va equivocar-se a l'hora de prometre el càrrec i el ple es va haver de repetir tres dies més tard perquè, formalment, no era ni regidor ni alcalde. A l'hora de prendre possessió, Ballesta va optar per dir a seques la fórmula proposada per l'AMI però va oblidar jurar o prometre el càrrec i, per tant, el nomenament no era vàlid.

Això ja el va fer començar amb mal peu. Un nou capítol de la polèmica de la seva gestió arribaria pocs dies després quan havien de passar per ple els canvis al cartipàs i s'havia de votar el seu sou i el nomenament dels càrrecs de confiança. L'oposició no va entendre que l'alcalde es volgués fixar un sou de 75.000 euros anuals (el màxim que permet la llei).

Després de dies de negociacions, i que fins i tot el mateix Ballesta hagués d'anul·lar un primer ple extraordinari per manca de suports (ho havia intentat amb ERC), CiU va tancar un pacte amb C's i PPC que li assegurava que els punts prosperessin amb majoria (sumaven 13 regidors dels 25 que hi ha al ple).

Quan tot estava lligat, C's es va fer enrere poques hores abans del ple. La sessió, però, es va acabar celebrant amb un resultat previsible: CiU no va obtenir prou suports i Ballesta es va quedar sense sou. Aquesta situació límit va fer al propi Ballesta replantejar-se la situació. Finalment, el 8 de març anunciava que plegava perquè no podia més amb la pressió i acusava ERC-MES de desgastar-lo per "populisme i demagògia".