Girona està vivint un increment d'obertura d'apartaments turístics al Barri Vell. Fins al punt que en determinades àrees de l'Ajuntament hi ha cert neguit, segons ha pogut saber Diari de Girona, per si la situació pot generar un conflicte com el que va esclatar fa uns mesos a Barcelona.

El creixement ha crescut exponencialment. Per exemple, l'any 2008 només hi havia dos pisos. L'any següent se n'hi havien afegit dos més. Poc a poc, any rere any, ha anat augmentant la quantitat. El 2010 van ser cinc pisos més; el 2011, dos més; i el 2012, quatre més. Ha estat els darrers anys quan hi ha hagut un autèntic boom.

El 2013 es va concedir autorització per a 24 habitatges turístics i l'any següent van ser 65 més. L'any passat la quantitat va enfilar-se fins a 75 pisos més. En en el que va d'any, ja són 27, en dades fins al 2 de març. En total, actualment, hi ha 202 apartaments a Girona que tenen l'autorització necessària per actuar com a tals, sobretot al Barri Vell.

A més a més, hi ha sis peticions en estudi. S'ha denegat la petició en alguns pisos perquè no complien amb els requisits necessaris. Ha passat almenys en quatre ocasions.

Des de fonts municipals es prefereix concedir llicències d'aquest tipus a blocs de pisos sencers abans que anar-ho fent en habitatges dispersos.

Amb aquesta segona tipologia és quan poden sorgir els majors problemes de convivència amb els veïns. Per exemple, a Barcelona les queixes es deuen al poc respecte al dret al descans, perquè solen ser pisos on hi ha sorolls per festes. Si l'edifici és tot d'habitatges turístics, les preocupacions són menors.

Aquestes són les dades oficials facilitades per l'Ajuntament. D'altra banda, la Generalitat ha obert setze expedients en detectar pisos que actuaven com a apartaments turítics sense tenir l'autorizació per fer-ho. És el Govern català qui té la competència per fer les inspeccions i obrir els expedients informatius o sancionadors.

Aquesta dada no signfica que s'hagi detectat que hi havia setze pisos que actuaven com a apartaments turístics. Són només els que s'ha aconseguit comprovar que treballaven amb turistes, fent-ne negoci sense tenir permís, després d'alguna queixa o d'alguna inspecció. Però n'hi poden haver més.