Els incendis forestals cada vegada són més desestacionalitzats i les xifres així ho demostren. Des de principis d´any fins al 15 de març a la província de Girona s´han declarat fins a 29 focs d´aquesta tipologia. Una xifra que supera els que hi va haver en ple estiu -des de 15 de juny a 6 de setembre- quan se´n van declarar fins a 27 casos.

Aquestes dades que fa públiques el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació són el resultat d´un hivern sec i amb altes temperatures que sortosament no s´ha traduït amb moltes hectàrees cremades però si amb algun ensurt. En total a la demarcació han cremat 12,363 hectàrees fins al 15 de març.

Entre aquesta suma d´incendis destaca per exemple el fort ensurt que hi va haver el 8 de març a Portbou. Un incendi que es va declarar a Cervera de la Marenda, prop de la frontera amb Portbou, va obligar a tallar la carretera N-260 durant cinc hores. L´incendi es va originar a la zona del coll del Frare i va pujar per una carena. Bombers va témer que el foc es descontrolés quan les flames van anar cap a la part catalana. Finalment, van afectar molt pocs metres quadrats, uns cinc metres quadrats de part catalana.

Aquest és l´exemple d´un dels incendis forestals que més van preocupar els serveis d´extinció d´incendis i d´emergències. D´altres menors són els que van castigar el Ripollès fa pocs dies. A Beget van cremar 1,5 hectàrees d´aquest municipi de l´Alta Garrotxa. I a Pardines, les flames van destrossar prop d´una hectàrea.

Per comarques, el Pla de l´Estany és la que ha registrat més incendis, amb un total de 9; la segueix la Selva amb cinc i l´Alt Empordà amb 4. Quant a superfície més cremada, el Ripollès ho lidera amb 3,8 hectàrees cremades en només dos incendis.

Aquest hivern ha estat sec i amb temperatures més altes de l´habitual. I és que ja es venia d´una tardor i estiu amb molta poca pluja. De fet, el 4 de gener va ser el primer dia amb precipitacions després de dos mesos sense a la província de Girona. Unes pluges però que van ser de caràcter gairebé testimonial i de molt poca intensitat però que van remullar carrers, les plantes.

Aquesta falta de pluja va provocar que inicis d´any els Bombers alertessin d´un hivern amb alt perill d´incendi i complicat. I així s´ha traduït per la situació d´alerta, sobretot en àrees de l´Empordà on sovint s´ha reforçat l´alt perill d´incendi per la presència de forta tramuntana.

Malgrat la situació meteorològica cal destacar que l´estiu passat ha estat un dels últims amb menys hectàrees cremades, amb 63 d´afectades. Dos incendis a Girona i Portbou van ser els més destacats amb 56 de les 63 hectàrees afectades. Durant tot el 2015 van cremar 86 hectàrees en 81 focs forestals, 20 d´ells fora de la temporada d´estiu.