22 de març de 2016
22.03.2016
40 Años
XAT
A partir de les 10, fem el xat en directe amb Víctor Puga, alcalde de l'Escala, cliqueu per pregunta
40 Años
Balanç

Girona ha patit 29 incendis forestals des de principis d'any, més que en ple estiu

De 15 de juny a 6 de setembre se'n van declarar 27 a la demarcació · Els de 2016 han cremat més de 12 hectàrees

22.03.2016 | 12:49
Imatge del foc entre Cervera de la Marenda i Portbou

Els incendis forestals cada vegada són més desestacionalitzats i les xifres així ho demostren. Des de principis d´any fins al 15 de març a la província de Girona s´han declarat fins a 29 focs d´aquesta tipologia. Una xifra que supera els que hi va haver en ple estiu -des de 15 de juny a 6 de setembre- quan se´n van declarar fins a 27 casos.

Aquestes dades que fa públiques el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació són el resultat d´un hivern sec i amb altes temperatures que sortosament no s´ha traduït amb moltes hectàrees cremades però si amb algun ensurt. En total a la demarcació han cremat 12,363 hectàrees fins al 15 de març.

Entre aquesta suma d´incendis destaca per exemple el fort ensurt que hi va haver el 8 de març a Portbou. Un incendi que es va declarar a Cervera de la Marenda, prop de la frontera amb Portbou, va obligar a tallar la carretera N-260 durant cinc hores. L´incendi es va originar a la zona del coll del Frare i va pujar per una carena. Bombers va témer que el foc es descontrolés quan les flames van anar cap a la part catalana. Finalment, van afectar molt pocs metres quadrats, uns cinc metres quadrats de part catalana.

Aquest és l´exemple d´un dels incendis forestals que més van preocupar els serveis d´extinció d´incendis i d´emergències. D´altres menors són els que van castigar el Ripollès fa pocs dies. A Beget van cremar 1,5 hectàrees d´aquest municipi de l´Alta Garrotxa. I a Pardines, les flames van destrossar prop d´una hectàrea.

Per comarques, el Pla de l´Estany és la que ha registrat més incendis, amb un total de 9; la segueix la Selva amb cinc i l´Alt Empordà amb 4. Quant a superfície més cremada, el Ripollès ho lidera amb 3,8 hectàrees cremades en només dos incendis.

Aquest hivern ha estat sec i amb temperatures més altes de l´habitual. I és que ja es venia d´una tardor i estiu amb molta poca pluja. De fet, el 4 de gener va ser el primer dia amb precipitacions després de dos mesos sense a la província de Girona. Unes pluges però que van ser de caràcter gairebé testimonial i de molt poca intensitat però que van remullar carrers, les plantes.

Aquesta falta de pluja va provocar que inicis d´any els Bombers alertessin d´un hivern amb alt perill d´incendi i complicat. I així s´ha traduït per la situació d´alerta, sobretot en àrees de l´Empordà on sovint s´ha reforçat l´alt perill d´incendi per la presència de forta tramuntana.

Malgrat la situació meteorològica cal destacar que l´estiu passat ha estat un dels últims amb menys hectàrees cremades, amb 63 d´afectades. Dos incendis a Girona i Portbou van ser els més destacats amb 56 de les 63 hectàrees afectades. Durant tot el 2015 van cremar 86 hectàrees en 81 focs forestals, 20 d´ells fora de la temporada d´estiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook