La CUP-Crida per Girona ha presentat 2.130 signatures per reclamar a l'Ajuntament de Girona que municipalitzi els serveis funeraris, després que fa un mes el ple tombés una moció que anava en el mateix sentit. Ara, els cupaires demanen «coherència» al PSC, que entrarà a l'equip de govern, ja que els socialistes van votar a favor de la moció, mentre que CiU s'hi va mostrar en contra.

Segons va explicar la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, el reglament de participança preveu que per impulsar una iniciativa ciutadana calen un 1% de signatures dels majors de 16 anys empadronats. Per tant, en tenien prou amb 800 i n'han aconseguit més del doble. L'objectiu de la CUP és que es derogui l'actual ordenança de serveis funeraris, perquè «està desfasada i va en contra de la llei», i se'n faci la nova. La seva proposta és la municipalització, tot i que estan oberts que s'estudiï quina és la fórmula més adequada. L'associació Esfune, per exemple, va entrar la setmana passada una petició perquè es liberalitzi el servei, que en aquests moments ofereix una sola empresa a Girona.

Pèlach va indicar que, segons el reglament, ara s'inicia un període d'exposició pública de 30 dies, i posteriorment s'haurà de convocar una comissió informativa -que ells volen que estigui oberta al públic- per valorar la petició. D'aquesta comissió n'hauria de sortir una proposta que l'equip de govern porti a ple. Ara que el PSC entrarà a governar, Pèlach confia que tindrà «coherència» i aconseguirà que l'equip de govern tiri endavant la municipalització del servei, ja que els socialistes van votar a favor de la moció. «CiU i PSC van dir que podrien votar diferent en temes nacionals, però suposem que en temes de ciutat votaran junts», va indicar.

Juntament amb les signatures, la CUP hi ha afegit un informe del Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, que apel·la a la necessitat de derogar l'ordenança actual i fer-ne una de nova. A més, el passat 15 de novembre van demanar al secretari municipal que fes un informe sobre l'ordenança, però encara no l'han rebut (enmig hi ha hagut un canvi de secretari). Tot i això, han adjuntat també el document de petició.