Feliç de ser alcadessa?

I tant. El que passa és que és un gran repte, i sents el pes gairebé immediat d'aquesta responsabilitat. Però és un gran honor.

L'ha dolgut, ser la segona opció?

No, perquè no em considero la segona opció. La situació l'he lamentat per l'Albert Ballesta, perquè és un home molt honest, que venia amb moltíssima il·lusió, que hauria treballat molt bé i això sí que ho lamento, el que ha patit ell.

Què li ha dit Carles Puigdemont?

M'ha trucat de seguida per donar-me l'enhorabona. Hem sigut molt breus, però hem de tornar a parlar amb temps i tranquil·litat perquè hi ha molts assumptes d'interès per Girona i és important que, malgrat que ell ja els coneix, jo els exposi per mirar com es poden dur a terme.

Queden definitivament tancades les ferides obertes durant aquests dos mesos?

De ferides, almenys dins del govern, no n'hi havia. Si és per la gent de Girona, estic segura que sí. Es tracta de passar pàgina i tornar a pensar en positiu, i espero que vegin que si fins ara hem pogut treballar amb rigor, responsabilitat i involucrant-nos moltíssim, a partir d'ara ho farem encara més. Teníem un lideratge clar i és un repte per a l'equip continuar i fer-ho encara millor, si pot ser.

Tindrà un projecte continuista o vol marcar perfil propi?

Vulguis o no, en un càrrec com aquest per força l'acabes marcant. Espero aportar a aquest govern ganes de consens i de parlar amb tothom. No pretenc abusar de la majoria, sinó consensuar el màxim possible amb l'oposició.

Ha dit que Girona és «desacomplexadament independentista». Com casa, això, amb un pacte amb el PSC?

Casa perfectament. Primer, perquè hi ha un acord perquè en tots els assumptes supramunicipals hi haurà llibertat de vot. No hi ha d'haver cap problema. Ells saben què pensem, saben que no abandonaríem mai l'AMI, que volem ser peça clau en el procésÉ Girona és l'única capital de província que forma part de l'AMI, i aquest impuls no el deixarem perdre de cap manera. A més, el PSC de Girona sempre ha estat molt respectuós amb aquest tema. Crec que mai ha votat en contra d'alguna moció que parlés d'independència, sinó que s'ha abstingut.

Dins del govern hi haurà Convergència, Demòcrates, Avancem, PSC... tem nous conflictes?

No. Els membres que fins ara formaven el govern estem molt units, hem fet pinya i estic segura que no hi haurà cap conflicte. Nosaltres portem bagatge; els membres del PSC aportaran novetat, i crec que aquesta combinació pot ser boníssima. En les converses que he tingut amb Sílvia Paneque he vist que coincidim en moltes coses. El que no pot passar és el que succeïa amb el tripartit anterior, que les àrees eren compartiments estancs. Amb nosaltres, totes les polítiques seran completament transversals.

La relació amb ERC-MES ha quedat «tocada»?

No hem amagat la nostra decepció per no haver pogut ni tan sols iniciar converses serioses per un pacte d'estabilitat. És cert que ens han facilitat pactes puntuals, però nosaltres crèiem que no era suficient. Públicament ja s'ha vist que per cinc vegades vam demanar iniciar converses per un pacte d'estabilitat, i s'hi van negar. Ara, amb aquest pacte amb el PSC, la ciutadania podrà percebre que la voluntat i lleialtat en les negociacions per part de CiU hi eren, perquè l'objectiu era donar estabilitat a la ciutat.

Quines han de ser les prioritats per als propers tres anys?

El primer és superar la crisi. I això vol dir posar les persones a davant de tot i treballar per l'ocupació. Les millors polítiques d'ocupació són les de creació de llocs de treball. Fins ara, ja hem fet polítiques actives a través, sobretot, del programa Girona Actua, que va ser un èxit. També cal que totes les persones -nens, grans i més grans- tinguin les necessitats vitals cobertes. És imprescindible. Després, evidentment, hem de tenir una ciutat sostenible i dedicada també a l'educació i l'esport, amb mil projectes, i a més cuidant les bases. També és molt important la cultura. Fins ara ha estat cabdal, però ara és el moment de consolidar-ho i aconseguir que es converteixi en un motor econòmic de la ciutat. També és important exercir el rol de capitalitat, però de forma generosa.

El Museu d'Art Modern i Contemporani serà una realitat durant aquest mandat?

Espero que sí. Ara hem d'iniciar un concurs per redactar el projecte del futur museu. Serà molt potent, ja que a l'entrada hi dirà «Picasso», «Dalí», «Miró», «Picabia»É serà potent. I la Casa Pastors és espectacular.

Puigdemont va tenir una actitud bel·ligerant amb l'Estat, sobretot en temes com el TAV o qüestions sobiranistes. Mantindrà la mateixa línia?

L'alcaldessa de Girona ha de ser contundent en exigir allò que li pertoca a la ciutat, sigui davant de qui sigui.

La preocupa que l'Oficina Antifrau hagi demanat els contractes de serveis del període 2011-2015?

No, perquè hem fet les coses bé. Estem ben tranquils i col·laborem. Ens sembla molt bé que s'investigui, les administracions han de ser transparents i hi ha d'haver fiscalització.

Serà candidata el 2019?

Crec fermament en les primàries, i les penso defensar en la refundació de CDC. Jo he d'esperar un temps per veure com prospera aquest projecte, i més endavant ja prendré la decisió. Des que vaig entrar en política amb el projecte liderat per Puigdemont sempre havia mantingut que jo acabaria quan ell acabés, després de vuit anys. Però ningú s'esperava el que ha passat, i per tant no t'ho sé dir.