Sílvia Paneque va aconseguir només quatre regidors pel PSC en les darreres eleccions municipals. Els pitjors resultats per als socialistes. No obstant, ara seran fonamentals en el nou govern.

Què hi han tingut a veure Miquel Iceta i Carles Puigdemont en aquest pacte?

Jo puc respondre només per nosaltres. Les converses sempre han estat a Girona i amb l´Albert Ballesta. Per part de Miquel Iceta teníem, com sempre, autonomia per fer allò que consideréssim millor per la ciutat, però l´hem tingut imformat de tot perquè més enllà de l´autonomia, afectava el partit.

Els militants socialistes entenen que es pacti amb la dreta independentista?

Arrel dels processos de negociació que hem vinscut, la militància entén que estem en un moment polític que els partits amb voluntat de govern, ja no tindran grans majories absolutes que permetran desplegar el seu programa íntegrament. S´haurà de fer l´esforç per trobar pilars comuns per donar governabilitat. Entenen que en aquesta nova etapa política no es poden desplegar els programes al cent per cent, però sí que tenim la voluntat de transformar els nostres municipis allà on puguem en base a un programa polític aprovat i concret.

CiU sempre ha dit que preferia ERC. Són el segon plat.

Efectivament la seva primera opció va ser Esquerra. Si això ens hagués pogut causar alguna molèstia, ser segon plat, no hauria de ser un element que distorsionés les negociacions. En tot cas, ni això. Sempre ens ha semblat una opció legítima que busca estabilitat per la ciutat. La seva primera opció va ser Esquerra, però tenien una proposta del PSC sobre la taula que finalment, entenen que és la millor per assegurar aquesta governabilitat.

Com han anat les negociacions?

Comença quan l´alcalde fa la ronda de trobades amb els portaveus en la negociació del cartipàs i on deixem clar que no farem una negociació concreta de cartipàs sinó que volem assegurar que hi hagi direccions clares d´acció política aquests tres anys i que no hi hagi un govern de transició, amb tres anys d´espera i de poques decisions i no afrontar els reptes que té la ciutat. No volíem negociar el sou de l´alcalde i els càrrecs de confiança i fer un altre ple de cartipàs i tornar a abocar-nos a plens on no es prenen decisions importants perquè el govern no té l´estabilitat necessària. La nostra proposta la tenien sobre la taula, CiU la valora, fa les negociacions que creu convenients amb diferents grups i finalment, el document i la nostra experiència en govern d´aquesta ciutat durant molts anys i tot el que podem posar en valor a l´equip de govern els fa pensar que som una bona opció per al futur de Girona.

Quines seran les prioritats?

Drets socials i ocupació. Entenem el treball com la condició perquè una persona pugui desenvolupar el seu projecte de vida i el seu projecte personal. Per tant, drets socials com a dret i no com a servei d´urgència. També Seguretat, entès com a convivènia. S´ha d´aplicar l´autoritat quan cal, però tenim una visió de mediació i convivència.

Que el PSC tingui Serveis socials i Segruetat era condició necessària perquè entressin al govern?

El que ha facilitat la negociació és que per part del nostre grup no s´han posat condicions inassumibles per l´equip de govern i hem deixat molt clares les nostres prioritats i allò que era irrenunciable. Enteníem que l´àrea de Serveis socials, o Igualtat, Drets Socials i Treball, era fonamental per poder aportar allò millor nostre al govern de la ciutat. La facilitat ha estat aquesta. No demanar coses que sabem impossibles per les distàncies ideològiques i, en canvi, posar sobre la taula allò que per a nosaltres era irenunciable i havia d´entrar al govern.

En temes de caire «nacional» han pactat que poden votar diferent. Però imaginem treure la bandera espanyola de l´Ajuntament o qüestions de desobediència a l´Estat que ni es votin.

En aquest àmbit respectarem les diferències que tenim. Intentarem que cap d´aquests temes afecti allò que tenim en comú. És a dir, intentarem posar en valor sempre allò que volem desenvolupar de manera conjunta. És un acord molt enmmarcat en la ciutat i no en farem "qüestió" de temes que no impliquin el dia a dia de la ciutat. Hem vingut a governar Girona. I la nostra aportació és governar Girona. Fets simbòlics no ens han d´interrompre en aquest fet.

És el cop que el PSC té menys representació a l´Ajuntament, però fan de flotador a CiU.

Han sigut unes circumstàncies molt concretes. La lectura s´ha de fer en un moment complicat per a la ciutat i entenc que el que deia Albert Ballesta de valorar la responsabilitat del PSC també s´ha de posar en valor. A nosaltres potser ens hauria estat més còmode mantenir-nos a l´oposició i fer d´oposició i esperar que arribessin les eleccions del 2019. Però enteníem que la situació que vivíem estava per sobre d´interessos d´aquest tipus i no vam dubtar d´asseure´ns quan va tocar.

Ara que ja ha passat, com veu que CiU ara torni a la «lògica» després d´haver fet alcalde al número 19?

Vam ser molt crítics en el seu moment. No voldria aprofundir més en aquest tema perquè l´Albert Ballesta ha viscut uns mesos complicats. Vam dir que posar el número 19 tenia una sèrie de dificultats d´entesa per part de la ciutadania i de fonaments democràtics que es feien difícils d´explicar i entendre.

Xocaven amb CiU per temes com la compra del fons Santos Torroella o el futur del Trueta. Des del govern podran aturar o desencallar aquests temes?

El fons, tot i que no vam compartir la seva compra, està comprat. Era un d´aquests elements que posat sobre la taula no afavorien la negociació però no pots tirar enrere, hi ha la decisió aprovada pel plenari i, per tant, un acord democràtic. Pel que fa al Trueta, seguirem insistint en la necessitat de determinar quin és el futur del nou Hospital i impulsar conjuntament amb l´equip de govern que es planifiqui el futur i una planificació.