La pretensió inicial de l'alcalde de Girona, Albert Ballesta, de tenir un sou de 75.000 euros bruts a l'any no era una xifra exagerada respecte dels salaris d'altres mandataris de poblacions similars que es dediquen exclusivament a la seva ciutat. Ballesta s'agafava al màxim que li permetia la llei reguladora de les Bases del Règim Local en funció del nombre d'habitants. Atenent a la població, que volta els 98.000 habitants, l'alcalde de Girona pot percebre un màxim de 75.000 euros. Es troba en la franja de municipis d'entre 75.001 i 150.000 habitants.

Els socialistes Àngel Ros, a Lleida, i Josep Fèlix Ballesteros, a Tarragona, tenen un sou més baix que aquest màxim permès, però no excessivament. La clau és tenir un "6" a davant. Com a les rebaixes. Àngel Ros té una retribució anual bruta de 70.092 euros i Josep Fèlix Ballesteros la té de 67.680 euros. Les dues poblacions tenen a l'entorn de 135.000 habitants. A Sant Boi del Llobregat, amb uns 83.000 habitants, l'alcaldessa, Lluïsa Moret (PSC), cobra uns 68.482 euros. Totes aquestes són unes quantitats molt similars a les que va arribar a plantejar Ballesta com a segona proposta al ple per aconseguir, ja a la desesperada, algun suport entre l'oposició: 68.500 euros. Durant les negociacions per aprovar el cartipàs, ERC-MES va fer un seguit de plantejaments. Pel que fa al sou de l'alcalde, Esquerra li plantejava un salari de 68.000 euros.

Al final, a Girona, no ha estat cap de les quantitats que hi havia sobre la taula perquè l'equip de govern es va quedar sol i, ara mateix, el batlle de Girona només cobra per assistències a reunions. Són entre 20.000 i 28.000 euros bruts a l'any. Es podria donar la circumstància que Ballesta acabés acceptant fer d'alcalde a temps parcial i cobrar també com a treballador de la Generalitat, com a funcionari.

Molts alcaldes de poblacions similars estan compaginant càrrecs en diferents institucions, tot i que opten per renunciar al sou d'alcalde i cobrar només assistències municipals i cobrar de l'altra institució. L'antecessor de Ballesta, Carles Puigdemont, a més de ser alcalde (en assistències a reunions cobrava 28.000 euros) era diputat al Parlament i cobrava entre 40.000 euros de base que podien ascendir fins als 80.000 euros amb diversos complements. En una situació semblant hi ha l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent (CiU), que cobra uns 66.990 euros dividit quasi a parts iguals entre el que cobra com a batlle (32.816 euros) i a la Diputació de Barcelona (34.174 euros).

Sous més elevats

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (uns 85.000 habitants), Mercè Conesa (CiU), té un sou que s'enfila fins als 99.509 euros, en aquest cas exclusivament de la Diputació de Barcelona, d'on és presidenta. I hi ha alcaldes que ho combinen amb uns altres dos càrrecs. És el cas de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), que és també senador i està a la Diputació de Tarragona. Fonts municipals han indicat que tan sols cobra com a senador i que ha renunciat a tenir salari com a diputat i com a batlle. Sí que rep les dietes per presidir els plens, però va renunciar a les retribucions per participar en organismes autònoms. Tot plegat, serien un 93.000 euros.