L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona es dissol després de més de dues dècades d'activitat. La decisió es va prendre en la darrera assemblea, celebrada la tardor passada, davant la manca de relleu en el grup de persones que gestionava el dia a dia de l'entitat. Segons expliquen des de l'Ateneu, es tracta d'una decisió "difícil i trista", que no volien haver de prendre, però que ha estat llargament parlada i meditada. L'assemblea va decidir la dissolució per unanimitat en veure que no hi havia perspectives que la situació millorés.

De tota manera, els responsables de l'Ateneu fan un balanç molt positiu d'aquestes dues dècades, i recorden que molts infants han crescut amb l'Estol, que és l'esplai de l'Ateneu, "vivint en primera persona els valors de l'educació ambiental i l'humanisme", que eren la base de l'entitat.

A més, recorden que l'Ateneu també ha estat un punt de trobada dels naturalistes gironins, a través de sortides de natura, maratons ornitològiques, censos d'ocells aquàtics i penjades de caixes niu als parcs de la ciutat, entre altres. També han fet reculls d'informació sobre la fauna i flora de Girona, els noticiaris naturalistes i la base de dades de la biodiversitat del Gironès.

D'altra banda, també han exercit una tasca de denúncia ecologista important, amb la mobilització per salvar les hortes de Santa Eugènia o criticant el model socioeconòmic de consum i producció actual a través de xerrades i activitats. Segons recorden, també van ser pioners en la reivindicació d'un cabal suficient per al riu Ter i en denunciar la gestió privatitzada de l'aigua, tot apostant per la remunicipalització del servei.

Des de l'Ateneu confien que el seu llegat perdurarà i anuncien que transmetran tota la seva informació a altres entitats, com l'Institut Català d'Ornitologia. A més, confien que la seva tasca perdurarà a través d'altres associacions com El Blauet, l'Associació de Naturalistes de Girona o Aigua és vida. I és que, en aquest sentit, recorden que els valors de l'Ateneu són més necessaris que mai.