CiU i Esquerra han posat ja fil a l'agulla per reprendre les negociacions per arribar a un acord que permeti aprovar el sou de l'alcalde, Albert Ballesta, i la modificació dels càrrecs de confiança. Des de Barcelona, les direccions dels dos partits han pressionat perquè així sigui i ja hi ha hagut els primers contactes. Ahir al matí, Ballesta va assumir errors i va explicar que s'obria un període de reflexió. Això va agradar a Esquerra, que li va agrair el gest i es va mostrar oberta a dialogar.

Després de la tensió viscuda en el ple de dijous, on Ballesta va ser incapaç de sumar suports per poder aprovar el seu sou i va enfilar un espiral de retrets amb els altres partits, l'alcalde va intentar ahir que es tornessin a calmar les aigües. Per això, de bon matí va anunciar que volia obrir un període de reflexió i intentar redreçar la situació. El batlle va admetre que s'havien comès diversos errors i va anunciar que intentaria teixir acords per tirar endavant el sou i la modificació dels càrrecs de confiança. Tot i això va deixar clar que, més enllà de les polèmiques, l'Ajuntament ha continuat treballant al servei de la ciutadania.

Pel que fa a la polèmica del seu sou -que tenia previst fixar en 75.000 euros-, va lamentar que se l'hagi volgut presentar com un «pesseter». «Jo sóc funcionari de la Generalitat, tinc una plaça i no tinc un problema econòmic. Ha semblat que l'alcalde buscava un sou desesperadament, i no és així», va assenyalar. En aquest sentit, va explicar que el sou que percebia de la Generalitat era més alt que el cobraria com a alcalde, i que l'únic que ell volia era treballar per donar un bon servei a la ciutat. De moment, doncs, cobrarà només les assistències -uns 28.000 euros l'any-, a l'espera de poder arribar a algun acord per al seu salari.

Ballesta va assegurar que, malgrat les polèmiques viscudes en els darrers dies, no s'ha plantejat dimitir, ja que se sent absolutament legitimat en el càrrec. Va admetre que, en el moment d'accedir al càrrec, no s'esperava que tindria tantes adversitats, però es va mostrar convençut de poder superar-les. «Després de la tempesta, arriba la calma», va assegurar.

També va es va mostrar convençut que les polèmiques viscudes els darrers dies no hauran danyat la imatge de la ciutat. A preguntes dels periodistes, va explicar que havia parlat «fa dies» amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que aquest li havia deixat mans lliures per fer el que li semblés més convenient. «L'Ajuntament de Girona es governa des de Girona», va afirmar.

Malgrat que Ballesta va assegurar que volen començar les negociacions «des de zero», la veritat és que ERC-MES continua essent el seu soci prioritari. Així ho volen les dues direccions des de Barcelona i així ho han entès també a nivell local. Ahir a la tarda, els republicans van emetre un comunicat tot agraint el «el bon to de l'alcalde» i mostrant-se oberts a dialogar. La seva portaveu, Maria Mercè Roca, va aplaudir que Ballesta reconegués errors i va assegurar que, amb aquest període de reflexió que s'ha obert, la pilota «està sobre la teulada del govern». Roca va reiterar que la seva principal voluntat és «allunyar el PP i Ciutadans de la governabilitat de la ciutat», i va recordar els gestos de responsabilitat que han tingut en els darrers mesos. Per això, tot i subratllar que la iniciativa l'ha de prendre el govern, va assegurar que els trobaran per parlar.