Xavier Roig té un assaig sublim sobre la matèria atòmica de la política catalana amb un títol clar: «La dictadura de la incompetència». És d'aquells llibres que agrada a tothom menys als implicats. D'ell destaco dues afirmacions que semblen escrites per a la Girona d'ara. La primera assegura que si no vols polítics corruptes o ineptes has de pagar bé els teus polítics. I penso amb la discussió inversemblant de si l'alcalde Ballesta ha de cobrar o no 75.000 € o només 58.000 €. O, com he llegit en alguna piulada sectària, si ho ha de fer per amor a l'art. I em tornen les paraules de Roig. I no sé si un alcaldia de 100.000 habitants en val 75.000 o 30.000, d'euros.

Però el que sí sé és que per res del món deixo la meva feina habitual, en la qual cobro molt menys que aquestes quantitats, i decideixo jugar-me el físic, la reputació i la salut signant pressupostos, prenent decisions i donant la cara per 100.000 problemes diferents. Digueu-me covard, segurament. Però ni boig ni per tot l'or del món! Com tampoc m'agrada el tuf que fa dir que se n'han de cobrar 58.000 per la feina d'alcalde o alcaldessa i després cobrar-ne 15 de l'Associació de Municipis, 10 de la Diputació, 3 d'allà, 2 d'aquí. M'agrada que em diguin la veritat sense gaires lliçons de moral, si pot ser.

I la segona afirmació de Roig explica que els debats de la política catalana poques vegades incideixen en l'interés pel ciutadà. I novament li dono la raó. En la discussió sobre aquest alcalde que ens ha tocat només sortim els ciutadans per ser eina de demagògia. Perquè només es parla del sou i dels assessors! Potser seria hora que deixessin explicar al batlle Ballesta quin projecte de ciutat té al cap. Jo voldria saber-ho com més aviat millor. Som objecte de transacció de diners pels partits, per a tots, i peces de plom en la balança de la negociació d'assessors i en les quotes de participació en comissions estúpides. Res més que això.

El que no sé encara és si els incompetents són ells, o nosaltres per permetre-ho.