L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, va suspendre ahir el ple extraordinari que s'havia de celebrar a la tarda perquè no tenia el suport de cap grup municipal en el punt de l'ordre del dia que tractava sobre el seu sou, de 75.000 euros. El batlle va celebrar la junta de portaveus ahir al matí i va veure de seguida que cap partit li donaria suport i que, per tant, no s'aprovaria, ja que l'equip de govern de CiU està en minoria i requereix sempre el suport de tres regidors de l'oposició per aprovar els punts. Llavors va decidir suspendre el ple extraordinari, que s'havia de celebrar a les cinc de la tarda. Inicialment, l'Ajuntament només en va confirmar la suspensió sense data: «El ple municipal extraordinari previst per avui a les 17 hores, queda desconvocat a l'espera de nova data». Unes hores més tard, es va saber que ja hi ha una nova data per aquest ple, serà dijous 25 de febrer, a dos quarts de cinc de la tarda.

En aquesta sessió també s'havia d'aprovar la desaparició de la figura del gerent, fent que Albert Riera passés a ser un nou assessor, amb el nom de comissariat de Cultura, Comunicació i Transparència. Alguns d'aquests canvis tampoc tenien el suport de cap grup polític, a banda de l'equip de govern de CiU, en considerar que els sous dels càrrecs de confiança són excessius. Cada assessor cobra 54.000 euros i n'hi ha set. També recentment, un informe del nou secretari municipal ha posat en dubte la justificació de la figura dels assessors i els càrrecs de confiança a l'Ajuntament, tal com va avançar Diari de Girona dijous.

Ara s'haurà de convocar un nou ple extraordinari, en què s'haurà de votar la nova proposta que pugui fer Ballesta a l'oposició. S'haurà de veure quina serà i si afecta només el seu salari o si també implica algun dels assessors per convèncer l'oposició. Poc després que se sabés que Ballesta havia decidit suspendre el ple, l'oposició ja va fer públiques les seves valoracions. Des de feia dies ja advertien que veien precipitat que hagués convocat el ple del cartipàs sense haver intentat arribar a un consens abans amb la resta de formacions, tenint en compte a més, que CiU està en minoria.

Reacció de l'oposoció

Laia Pèlach (CUP) va qualificar la situació de «ridícula i esperpèntica», i va manifestar que és una «manca absoluta de respecte cap a tots els ciutadans de Girona i el personal de l'Ajuntament». Segons la regidora, «l'equip de govern és esclau dels pactes interns entre persones i partits que en formen part» i per això va demanar a Ballesta que «deixi d'actuar en clau interna i es posi a governar pensant en la ciutat i la gent». Pèlach també va lamentar «la incapacitat manifesta del govern per buscar acords i consensos amb l'oposició», i va criticar a CiU que continuï «intentant governar com si tingués majoria».

Per a Sílvia Paneque (PSC), la suspensió reflecteix la divisió al govern en minoria, «certifica la soledat de l'alcalde i afegeix un altre paràgraf al conjunt d'errors comesos a l'alcaldia». Al seu parer, «a Girona no hi ha govern i no hi ha projecte de ciutat. S'obre un debat a l'entorn del salari de l'alcalde quan hauríem d'estar parlant de grans eixos per recuperar un projecte que il·lusioni la gran majoria de gironins». L'interès del PSC, va valorar Paneque, és que Girona tingui govern: «No n'hi ha i encara molt ?menys no hi ha projecte de ciutat. S'obre un debat a l'entorn del salari de l'alcalde quan hauríem d'estar parlant de grans eixos per recuperar un projecte que il·lusioni la gran majoria de gironins».

Míriam Pujola (Ciutadans) va recordar que «per solucionar problemes s'ha de parlar, no hi ha altres vies». La portaveu de C's va exposar que la situació «s'ha de desencallar tard o d'hora. Girona no pot sortir cada dia als titulars per fets com aquests». I va afegir que «les posicions fàcils i populistes són tan habituals darrerament com improductives al llarg termini. Tenim feina, i hem de treballar, que per això ens paguen». De fet, Pujola es va mostrar crítica amb alguns partits de l'oposició: «Alguns partits, després de negociacions i converses amb l'alcalde i l'equip de govern, han pres un posicionament conscient a les iniciatives que avui es presentaven» i va criticar «posicionaments inmobilistes sense argumentació ni diàleg, que ni tan sols s'han assegut a la taula a parlar de diferents opcions o alternatives».

Concepció Veray (PP), va lamentar que tot el debat giri entorn del sou de l'alcalde i va apuntar que tot plegat «és més profund i afecta un replantejament més global». Va reiterar que hi ha excés de càrrecs de confiança i no entén que s'hagi creat una macroàrea de?sostenibilitat per justificar un nou tinent d'alcalde en lloc d'aprofitar per crear una regidoria que englobés Cultura, Turisme i Comerç. Per Veray, tot plegat és «un pas més cap al rídicul. No puc entendre com va convocar el ple sense pactar els punts de l'ordre del dia, sense que li manéssim la pressa».

Finalment, ERC-MES ahir no va valorar la suspensió del ple però es va remetre a les declaracions dels darrers dies. Esquerra havia indicat que no podia avalar «la culminació d'un procés que comença amb l'elecció com a alcalde del número 19 de la llista electoral». Malgrat que van dir que veien bé algunes modificacions, com la creació d'una regidora de cultura, van assenyalar que creien que globalment «es tracta d'un cartipàs que respon a equilibris interns i a interessos de partit, i no a interessos de ciutat». També van exposar que l'equip de govern «no ha estat capaç de dialogar i negociar amb els grups de l'oposició». Sobre el salari del batlle van rebutjar «entrar en la demagògia i en la subhasta de les xifres».