Un informe del secretari de l'Ajuntament de Girona, José Ignacio Araujo Gómez, posa en dubte la justificació de tenir assessors. L'equip de govern en té set, cadascun cobra 54.000 euros i actuen com a coordinadors d'àrea.

L'informe indica que «a judici del que subscriu el present estudi, requereix una major motivació o justificació la creació dels esmentats llocs, determinant la causa o justificació de la creació, sens perjudici que amb posterioritat i mitjançant acord de plenari de data 21 de desembre de 2015 es varen determinar les funcions a desenvolupar per l'esmentat personal, ja que cal distingir la motivació de la creació dels llocs i d'altra les funcions que aquest personal desenvolupa».

El mateix informe segueix exposant que en el cas de l'assessorament d'autoritats la «motivació requereix de major exhaustivitat» amb la finalitat «d'evitar, com bé manifesten els Tribunals, que aquests puguin desenvolupar funcions que corresponen a personal funcionari o laboral, és a dir, en la motivació ha de quedar clar que aquestes funcions que desenvoluparan són exclusivament de confiança o assessorament especial» i que són necessàries i excepcionals.

És aquest informe el que farà que ERC-MES al final decideixi abstenir-se en aquest punt de l'ordre del dia del ple de demà sobre el cartipàs. D'altra banda, Esquerra també votarà en contra del sou de 75.000 euros de l'alcalde. El regidor Martí Terés ha explicat que no es tracta tant d'entrar en la demagògia de les xifres sinó perquè és la culminació d'un procés que l'equip de govern ha portar «fatal» i que va començar amb l'elecció del número 19 de la candidatura per a nou alcalde, que ha seguit amb la creació de la figura d'un vicealcalde i que ha continuat quan CiU ha convocat el ple del cartipàs i les retribucions sense ni haver-lo presentat als grups municipals. Així ho va decidir ahir a la nit ERC-MES en una nova reunió. D'aquesta manera, Ballesta no tindrà cap suport per aprovar el seu sou.

Ara queda per veure si el batlle decideix retirar aquest punt de l'ordre del dia o si el manté, malgrat estar en minoria (10 vots de 25). Ahir l'alcalde, va explicar a Diari de?Girona que no seria «prudent» especular encara sobre què podria fer donat que el ple era divendres i tot just era dimecres. Va dir que encara «s'està parlant» amb l'oposició.

Els socialistes ahir van parlar també del cartipàs i les retribucions. El PSC va indicar que l'equip de govern té previst «gastar prop d'un milió d'euros en el sou de l'alcalde, set càrrecs de confiança i la resta de l'equip de govern», un fet que al parer de la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, és «un excés immoral que respon més a la necessitat dels equilibris de CDC i Demòcrates que no pas a l'interès general de la ciutat de Girona». «Un de cada sis euros gironins es gasten en salaris de polítics i això no pot ser», va protestar Paneque.