El nou organigrama de l’equip de govern de Girona permetrà a l’alcalde, Albert Ballesta, cobrar al votant de 75.000 euros bruts a l’any -tal com va avançar Diari de Girona- al mateix temps que globalment l’Ajuntament s’estalviarà aproximadament 26.510 euros en sous. L’operació passa per la renúncia del fins ara coordinador d’Arts Escèniques, Francesc Ten, que com a càrrec de confiança cobrava uns 54.000 euros, i que segon va indicar ahir el batlle ha renunciat voluntàriament. També hi ha la retallada de sou que pateix Albert Riera. L’Ajuntament suprimeix la figura de «gerent» que ostentava i desplaça Riera a ser el denominat Comissionat de Cultura, Comunicació i Transparència. Aquest canvi de rang provoca que passi de cobrar uns 73.000 euros a prop de 54.000 euros. També s’hi afegeix el fet que ja no es pagaran els 28.000 euros que rebia l’exalcalde Carles Puigdemont, ara President de la Generalitat. Només cobrava per assistències a reunions perquè ja tenia el sou de diputat al Parlament. L’alcale va explicat que ara consideren que la figura de gerent no «cal» perquè ara hi ha una nova situació i s’han adaptat a aquesta nova circumstància. Es refereix al fet que Ballesta vol dedicar-se al «cent per cent» a la ciutat». En canvi Puigdemont era alcalde, diputat i president de l’Associació de Municipis per la Independència.

Buscant l’acord amb ERC

Aquesta jugada permet a l’equip de govern exterioritzar una picada d’ullet a la demanda de part de l’oposició que sempre ha criticat que hi ha massa càrrecs de confiança (ara n’hi haurà un menys) i amb sou massa elevats (ara hi ha un estalvi d’uns 26.000 euros). Amb això, El grup municipal de CiU espera aconseguir el suport d’algun partit perquè li aprovi el nou cartipàs. Ballesta va dir ahir que no hi ha res tancat. La preferència és ERC. Ballesta va insinuar que l’acord amb alguna formació és més que probable ben aviat al remarcar que ja havia convocat el ple per aprovar el nou cartipàs, els nous càrrecs i les retribucions, que es farà el divendres, a les cinc de la tarda.

La remodelació de l’organització també inclou com a novetat la vicealcaldia, que recaurà en mans d’Eduard Berloso. L’alcalde va limitar a dir que es tractava d’un canvi de nom, de primet tinent d’alcalde a vicealcalde fruit d’un pacte entre partits. Convergència i Demòcrates de Catalunya van segellar l’acord per tal que el número 19 de la candidatura, Albert Ballesta, fos el relleu de Puigdemont a l’alcaldia, a canvi, entre altres aspectes, d’aquesta vicealcaldia.

El nou organigrama

La reorganització comportarà que l’organigrama passi a tenir set àrees de gestió, una més de les que hi havia fins ara. D’aquesta manera, Sostenibilitat -fins ara inclosa dins l’Àrea d’Hisenda i Sostenibilitat- se suma a Alcaldia; Ciutadania; Urbanisme i Activitats; Hisenda i Règim Interior -que canvia la denominació-; Promoció i Ocupació; Seguretat, Mobilitat i Via Pública, i Serveis a les Persones. Amb la creació d’aquesta nova àrea, el fins ara regidor de Sostenibilitat i Projecte Ferroviari, Carles Ribas, passa a ocupar una tinença d’alcaldia.

El nou cartipàs incorpora també la figura de la vicealcaldia, que es correspon en funcions amb la de la primera tinença d’alcaldia, tal com va explicar Ballesta. El tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones, Eduard Berloso, serà nomenat vicealcalde i, per tant, exercirà de primer tinent d’alcalde. La segona tinent d’alcalde seguirà sent Marta Madrenas; la tercera, Glòria Plana; i la quarta, M. Àngels Planas. Isabel Muradàs passarà a ser cinquena tinent d’alcalde, precedint Joan Alcalà (sisè tinent d’alcalde) i Carles Ribas (setè tinent d’alcalde). La nova estructura comportarà també canvis en l’Àrea d’Alcaldia i de Serveis a les Persones. Se suprimeixen les figures dels regidors adjunts a l’Alcaldia, que fins ara ocupaven Isabel Muradàs, Marta Madrenas i Glòria Plana, i es creen les figures del regidor delegat de Cultura, càrrec que ocuparà Carles Ribas, i de la regidora delegada de Turisme, que recaurà sobre Glòria Plana. Pel que fa a l’Àrea de Serveis a les Persones, el fins ara regidor de Participació i Joventut, Cristóbal Sanchez, passarà a assumir les competències de Cooperació, mentre que les de Participació s’integraran a Serveis a les Persones. Sanchez mantindrà les competències sobre el Servei de Joventut.

De la mateixa manera, el coordinador de Programes, Jordi Moner, passa a dependre d’Alcaldia i l’assessor jurídic, Quim Oliva, passarà a ser assessor de l’Àrea de Servei a les Persones. La resta de càrrecs de confiança es mantenen al seu lloc.