L’assemblea extraordinària de l’Associació de Veïns del Barri Vell de Girona pot esdevenir clau per al futur del toc de les campanes de la Catedral. Individualment, molts residents han demanat que les campanes no deixin de sonar a les nits i que, per tant, no es faci cas a l’hotel que s’ha queixat i que ha obligat a silenciar el toc de les campanes de les dotze de la nit a les set del matí.

L’Ajuntament està disposat a escoltar els residents del casc antic i acceptar la decisió que aquests vegin més adient. La trobada es farà avui a les vuit del vespre al Centre Cívic del Barri Vell. L’alcalde, Albert Ballesta, va mostrar-se disposat, en el ple de dilluns a la nit, a escoltar els residents. També el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas. El representant municipal va anar més enllà. Va explicar que s’havia trobat amb un representant veïnal partidari de dur el cas als jutjats. Ribas va dir que si això és el que volen els veïns, se’ls faria cas. Però va alertar de les conseqüències de portar a judici el cas, perquè podria ser contraproduent. En aquest sentit, va indicar que, si les coses es posen negre sobre blanc i amb un informe sobre els decibels, el jutge pot determinar que les campanes no sonin.

Catorze decibels de més

De fet, el regidor va detallar que el cas va accelerar-se encara amb Carles Puigdemont d’alcalde. Aleshores, admet que potser es van precipitar, quan l’hotel va exposar que si no se’ls feia cas podrien anar als jutjats, i van decidir asseure’s amb el Capítol de la Catedral. S’havia fet un estudi de sonoritat i els resultats donaven la raó a l’establiment, que es queixava que els clients marxaven de l’hotel i anul·laven reserves per l’estridència del so. El representant municipal va detallar que, a la nit, hi havia 14 decibels més que els que permet la normativa vigent, que situa el límit en 40/45 decibels, segons sigui so directe o ambiental.

L’establiment volia que se silenciessin les campanes de les deu de la nit a les nou del matí i, finalment, van acceptar de les dotze de la nit a tres quarts de set del matí, després que l’Ajuntament actués com a mediador. També va remarcar que li sobta que ara hi hagi veïns que diguin que no poden dormir sense el so de les campanes acompanyant la nit, quan «fa tres mesos» que no repiquen.

No obstant, Ribas va explicar que estan treballant en una alternativa que consistiria en reduir el so de les campanes a les nits i que, per això, juntament amb el Capítol, estan mirant si cal fer una inversió i com configurarien el mecanisme del repic de les campanes. «Una sentència pot comportar més problemes posteriors que treballar amb calma», va concloure.

L’equip de govern de Girona sortia al pas així de les crítiques i preguntes de diferents grups de l’oposició, com la CUP, ERC-MES, el PSC i el PP.