L'Ajuntament de Girona ha contractat una empresa per tal que fiscalitzi els treballs dels escombriaires de Girona + Neta. El consistori va obrir un concurs públic i ha adjudicat aquesta tasca de control a l'empresa barcelonina Datambient Assessors SL. El cost anual per a l'Ajuntament de Girona serà de 30.285,09 euros, IVA inclòs. En concret, l'adjudicatària haurà d'encarregar-se del servei de control de qualitat, auditoria tècnica i assessorament en la millora contínua del servei de recollida de residus, neteja viària i deixalleries de la ciutat. El contracte és per dos anys, i es podrà prorrogar per dues anualitats.

El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha explicat que l'objectiu no és perseguir els treballadros sinó aconseguir de millorar un servei que, al seu parer, ja és molt bo: "Si una empresa desenvolupa un contracte amb un preu determinat ha de complir una sèrie de deures. Té uns drets però, també, unes obligacions. I al mateix temps l'Ajuntament ha de vetllar perquè la feina es faci bé i els ciutadans tenen dret a queixar-se si creuen que alguna cosa no funciona bé".

El representant municipal ha remarcat que l'únic que es persegueix és "seguir millorant" el servei. En aquest sentit ha recordat que la feina dels escombriaires està molt ben valorada pels ciutadans i que hi ha estudis que situen la ciutat com una de les més netes. Un estudi que va fer públic l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) l'any 2015 situava la neteja de Girona per sobre de la mitjana estatal. Girona tenia 66 punts sobre cent mentre que la mitjana de l'Estat era de 54. Ribas, però, considera que no s'han de quedar aquí i que s'ha de "buscar excel·lència".

Aquest control servirà, entre altres coses, per contrastar les dades del camions que circulen per la ciutat fent la recollida de residus i que van amb un GPS, observar que la neteja manual dels carrers es fa correctament i en els dies previstos segons el calendari i també per comprovar com s'atenen els imprevistos.

El responsable de Sostenibilitat va posar l'accent en els beneficis que pot tenir, fins i tot per a l'empresa, aquest control. "Poden aprendre i millorar dels errors i saber què estan fent correctament".

La puntuació s'extreia en base a diferents paràmetres com el pressupost anual per habitant i indicadors com papereres, mitjans mecànics i nombre d'empleats. També es tenia en compte la satisfacció dels veïns amb la neteja en diferents aspectes. Els excrements de gossos, les pintades i cartells i l'empitjorament produït per cases i locals abandonats eren els aspectes més mal valorats. També la distància que es produeix en la neteja de les zones més emblemàtiques de les ciutats amb barris més allunyats assenyalats com a punts negres per molts entrevistats.