L’alcalde de Girona, Albert Ballesta, va explicar ahir que la decisió de silenciar les campanes de la Catedral a petició de l’hotel Històric, a la nit, respon a l’aplicació de l’ordenança de sorolls. «La ciutat té una legislació sobre sorolls i si­guin els locals d'oci nocturn, siguin les campanes, o siguin les motos, s’ha de complir». Ballesta admet que els veïns del Barri Vell «han estat acostumats tota la vida a sentir les campanes de la Catedral» i que per ells és com «una companyia», va dir. Ballesta, però, va exposar que també entén que «si volem fer una aposta pel turisme, el ciutadà que ve un dia, dos o tres a Girona doncs no té aquest costum d'escoltar les campanes i això és una molèstia per ell».

L’alcalde va insistir que «el que hem fet és limitar-nos a aplicar l'ordenança sobre sorolls. Em penso que ha estat una actuació nítida». També va reiterar que «a la gent del poble li agrada sentir el campanar i, en canvi, el ciutadà que ve a descansar uns dies enmig del silenci que cada quart d'hora escolti el soroll no pot descansar. Ens hem limitat a aplicar l'ordenança».

«Indignació i perplexitat»

Pel que fa als veïns que es poden sentir molestos, els va demanar «diàleg». Mentrestant, l’Associació de Veïns del Barri Vell ja ha convocat una assemblea extraordinària per a dimecres de la setmana vinent, on hi haurà només dos punts a l’ordre del dia. Un sobre el resultat de l’estudi de sorolls fet al Barri Vell i un altre sobre les mesures a prendre per restablir, en el seu cas, el seu normal funcionament. L’entitat veïnal assegura que «no ha estat informada ni consultada» per l’Ajuntament i comparteix «la indignació i perplexitat majoritària» que han manifestat molts residents.

Els veïns afirmen que «costa d’entendre la diligència municipal en atendre una reclamació que ignora els valors culturals, tradicionals i ciutadans que representen el toc de les campanes de la seu gironina, i que diferent que és a les reclamacions que fem els ciutadans de les molèsties ocasionades per les activitats de restauració o oci nocturn al Barri Vell.

ERC demana explicacions

Mentrestant, el grup d’ERC-MES a l’Ajuntament va preguntar en relació a aquesta qüestió «per aclarir dubtes i conèixer les raons ­exactes d’aquesta decisió». ERC-MES també ha preguntat si s’ha dut a terme «algun procés de consulta els possibles veïns i veïnes afectats per la decisió», ja que a la premsa només ha transcendit «una sola queixa», per part d’un hotel. Roca ha considerat que «cada queixa és important i cal, a més, escoltar l’hostaleria per minimitzar els impactes negatius sobre l’activitat econòmica», però també ha considerat que «hi ha altres actors implicats, com els mateixos veïns».