ERC-MES no entrarà al govern de Girona. Malgrat la mà estesa del nou alcalde, Albert Ballesta (CiU), els republicans han considerat que tenen "un model de ciutat diferent al de CiU", de manera que prefereixen fer "una oposició responsable i constructiva". El procés d'elecció de Ballesta, que era el número 19 de la llista, encara ha dificultat més les coses. D'aquesta manera, CiU haurà de seguir governant en minoria -amb 10 regidors de 25- i, per tant, haurà de decidir qui porta les àrees de Cultura i Turisme, de les quals s'ocupava personalment l'anterior alcalde, Carles Puigdemont.

La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, ha considerat que "la política no és un joc de cadires", de manera que per a ella només tindria sentit entrar al govern si hi hagués entesa en el model de ciutat. Però no n'hi ha. "Nosaltres posaríem l'acció social al centre de la vida política de la ciutat, i deixaríem de prioritzar la política d'aprador que gasta quantitats ingents de diner públic en la promoció, la comunicació i la propaganda", ha assenyalat Roca. A més, també ha subratllat altres discrepàncies, com per exemple "l'oblit d'alguns barris per part de l'equip de govern" o una política cultural que ERC voldria "molt més de base, sòlida i estable en el temps". Per tot això, ha indicat Roca, ERC i CiU es poden posar d'acord "puntualment" en alguns temes tal com han fet fins ara (els republicans van permetre l'aprovació del cartipàs i el pressupost de 2016), però refusen entrar al govern. "Això requereix d'una sintonia programàtica molt més elevada que ara per ara no tenim", ha assegurat Roca.

Malgrat la seva negativa d'entrar al govern, els republicans s'han compromès a "seguir duent a terme un estil d'oposició responsable i constructiva", que, al seu parer, passa per "donar suport al govern en aquells temes que són positius per la ciutat" i ser "crítics" quan creguin que l'acció de govern perjudica Girona. I com a exemple citen les ordenances fiscals o la municipalització de les zones blaves, qüestions a les quals van votar en contra perquè hi estaven en desacord. "Seguirem en la mateixa línia i vetllarem perquè la nostra acció d'oposició sigui útil als gironins i a la ciutat", conclouen.

Preparant el nou cartipàs

CiU, per la seva banda, haurà de treballar ara per confeccionar el nou cartipàs. Ballesta i els regidors es van reunir ahir per parlar-ne, tot i que encara no ha trascendit el nou organigrama. Tothom donava per fet que, si Esquerra entrava al govern, Roca s'ocuparia de l'àrea de Cultura, però com que finalment no ha estat així, ho haurà d'assumir algun dels deu regidors de CiU.