31 de gener de 2016
31.01.2016

Albert Ballesta mantindrà la relació amb la Fundació Princesa de Girona

L'alcalde apunta que el títol de princesa «no representa» la ciutat però que l'entitat és privada

31.01.2016 | 06:30

L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha assegurat que pensa seguir col·laborant amb la Fundació Princesa de Girona malgrat que el ple del dilluns va aprovar una moció que condicionava la participació en les activitats de la fundació privada al fet que canviï d nom. La moció, proposada per ERC-MES i la CUP, remarcava que el títol de Princesa de Girona «no representa» la ciutat i demanaven que la fundació substituís aquest nom per un altre. Concretament, proposaven que fos el de Carles Rahola. «Hem de respectar la voluntat política del ple, no la vull menystenir, però defenso fermament les tasques i les activitats de la fundació i l'ajuntament hi serà quan se li demani», ha afirmat Ballesta.
El ple va aprovar dilluns al vespre una moció que, entre d'altres, demanava a la Fundació Princesa de Girona i a la Casa Reial que canviés el nom de l'entitat i proposava que s'anomeni Carles Rahola, en record al periodista gironí afusellat pel franquisme. El text, a més, condicionava la participació de l'ajuntament en les activitats de la fundació si no es fa aquest canvi de nom.

L'abstenció de CiU
La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ERC-MES i la CUP però l'abstenció del grup de CiU va ser clau perquè prosperés. Durant el debat del text, l'alcalde, no va pronunciar-se i el posicionament del grup el va fer el portaveu, Carles Ribas. La moció també demanava anul·lar un acord de ple de 1977 que condecorava l'actual rei Felip VI amb la medalla, el bastó i l'espadí de la ciutat.
El punt més polèmic, però, va ser el que condicionava la participació de l'ajuntament en les activitats de la fundació si no deixava de dir-se Princesa de Girona, un títol que la moció també apunta que no «representa» la ciutat. Partits com PPC, C's i també CiU van qüestionar aquest punt i van recordar que la fundació és privada i, per tant, no se la pot obligar a canviar el seu nom.
L'alcalde, que fa tres dies que ocupa el càrrec, s'ha pronunciat aquest dimecres també en aquest sentit. Segons Ballesta, la tasca que fa la fundació és «molt important» per a la ciutat i, per això, ha deixat clar que pensa seguir col·laborant i assistint als seus actes, especialment al Fòrum Impulsa que és el més destacat. «Hem de respectar la voluntat política del ple, no la vull menystenir, però defenso fermament les tasques i les activitats de la fundació i l'ajuntament hi serà quan se li demani», ha manifestat Ballesta.
No obstant això, reconeix que el títol de princesa de Girona «no té cap vinculació» amb la ciutat però insisteix que la fundació és privada i, per això, pot escollir el nom que duu. «Jo com a molt puc suggerir un canvi de nom però deixem clar que la seva nominació l'escull una fundació privada», ha reblat.
D'altra banda, ahir l'exacalde de Girona Joaquim Nadal va lamentar que CiU s'abtingui en les mocions. Nadal va recordar que és el grup majoritari i que en no voler posicionar-se afavoreixen que tirin endavant posicions de grups minoritaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook