Després del pacte in extremis entre Junts pel Sí i la Cup, que ha portat el gironí Carles Puigdemont a ser el president número 130 de la Generalitat de Catalunya, una de les primeres tasques que haurà de dur a terme el nou president és configurar el nou govern. I, segons les informacions que publicava ahir al migdia Televisió de Catalunya (TV3), el nou govern tindrà un marcat accent gironí. Segons els calendari del nou govern, el fins ara alcalde de Girona, Carles Puigdemont, prendrà possessió i es convertirà de manera oficial en el 130è president de la Generalitat de Catalunya. El calendari estipula també que serà el dimecres 13 de gener quan tindrà lloc la presa de possessió dels consellers, fet que indica que dimarts al vespre se'n conegui ja la composició.

Sempre segons explicava ahir la televisió pública catalana, la gironina Dolors Bassa, exsecretària general de la UGT a Girona i actual diputada, podria ser la nova consellera de Benestar. Per la seva banda, Santi Vila, qui fou alcalde de Figueres i que fins ara era el titular de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, passaria ara, amb el govern liderat per Carles Puigdemont, a dirigir la Conselleria de Salut.

Segons les informacions filtrades ahir, el nou organigrama anirà encapçalat per Carles Puigdemont com a president i hi haurà tres grans àrees o comissions de govern; vicepresidència i economia, portaveu de govern i conselleria de presidència i, finalment, àrea institucional. Oriol Junqueras serà l'únic vicepresident i serà el nou conseller d'Economia. Justament, en una entrevista que recentment va oferir a Mònica Terribas a El Matí de Catalunya Ràdio, Junqueras va expressar el seu desig d'assumir les responsabilitats econòmiques del nou govern. Neus Munté, per la seva banda, seguirà com a portaveu del govern i serà la consellera de presidència. Finalment, Raül Romeva serà el nou representant internacional i ostentarà el càrrec de conseller d'Afers Exteriors.

D'aquestes tres grans àrees, dependran les diferents conselleries que conformaran el nou executiu. De l'àrea d'economia, que dirigirà Oriol Junqueras, penjaran quatre conselleries; Empresa i Coneixement; Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca; Territori i Sostenibilitat i, finalment, Treball i Afers Socials. Segons les informacions publicades ahir per Televisió de Catalunya, l'única figura que hi ha clara és la de Josep Rull, coordinador general de CDC, i qui seria el nou conseller de Territori i Sostenibilitat (càrrec que fins ara ocupava Santi Vila).

Pel que fa a l'àrea que dirigirà Neus Munté, en dependran les conselleries de Salut, Ensenyament, Cultura i Benestar. Toni Comín serà el nou conseller de Salut. La fins ara consellera de Governació, Meritxell Borràs, passaria ara a substituir Irene Rigau com a consellera d'Ensenyament. El gironí Santi Vila, que fins ara s'encarregava de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, lideraria a partir d'ara la Conselleria de Cultura, que fins ara encapçalava Ferran Mascarell. L'altra gironina que formaria part de l'executiu seria la republicana Dolors Bassa, exsecretària general de la UGT a Girona i actual diputada.

Finalment, de l'àrea Institucional, que dirigirà Raül Romeva, dependran les conselleries de Governació, Justícia i Interior. Segons les informacions de Televisió de Catalunya, de moment tan sols es coneix que Jordi Jané es mantindrà com a conseller d'Interior.

Amb tot, segons les informacions que oferia ahir Televisió de Catalunya, encara quedarien cinc consellers per definir; Empresa i Coneixement; Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca; Treball i Afers socials, Governació i Justícia.

De mestre a consellera

Nascuda a Torroella de Montgrí el 1959, Dolors Bassa és mestre i psicopedagoga de formació, però va entrar a l'escena política local de la mà d'ERC i va arribar a assumir la secretaria general d'UGT a les comarques gironines.

Bassa va començar de professora al Vedruna de Palafrugell, on va entrar el 1980 per marxar-ne el 1984. Aquell mateix any, segons explica en el seu compte de LinkedIn, entrava al centre Sant Gabriel de Torroella de Montgrí, on treballaria fins al 2003, i on va ser professora i tutora de cicle mitjà i superior.

El seu currículum polític està estretament lligat a l'àmbit local de la mà d'ERC. Des del 2007 fins al 2011 va ser regidora de dinamització econòmica i tinenta d'alcalde de Torroella de Montgrí. A partir d'aquell any i fins a l'any passat va ser regidora a l'oposició.

Des de l'any 2000 i fins a l'any passat, Bassa va formar part activa d'UGT, on va ocupar diferents càrrecs. Des del 2005 va ser la responsable de les secretaries d'Igualtat i Política Social per, més tard, fer-se càrrec de la secretaria d'Ocupació. Va ser el 2008 quan va assumir el càrrec que va deixar Camil Ros durant un comitè de gestió, convertint-se així en la màxima dirigent sindical d'UGT a les comarques gironines. Dolors Bassa es va acomiadar de la vida sindical l'any passat, quan ERC la va designar número 4 de la llista de Junts pel Sí a Girona.