Les excavacions arqueològiques a l'antic hospital dels Capellans (o dels Clergues) de Girona, al carrer del Riu Galligants, han posat al descobert uns murs d'època romana que els arqueòlegs creuen que podrien pertànyer a una antiga vil·la romana que ja havia estat documentada a la zona. A la mateixa excavació també s'ha trobat una enigmàtica olla que els arqueòlegs han traslladat al laboratori, on serà analitzada.

Les excavacions es porten a terme preventivament abans de les obres que han de restaurar un edifici que va ser el primer hospital de Girona i que, a partir de l'estiu vinent, acollirà el balneari urbà Aqva Gerunda Banys Vells, impulsat per l'emprenedor Gabriel Rebollo.

Excavar a la Girona antiga sempre porta sorpreses i aquesta vegada no fan curt. En la seva feina de rebaixar el paviment del local fins als 2,5 metres de profunditat, els arqueòlegs ja han tret a la llum diferents capes de la història, com uns paviments dels segles XIV i XV i l'estructura d'una antiga premsa, tal com va informar aquest diari el passat dia 6 de desembre.

Ara l'excavació ja es troba a nivell de l'època romana. Si s'han trobat murs construïts pels romans vol dir que aquí hi havia alguna edificació per dur a terme alguna activitat. Segons Maribel Fuertes, directora dels treballs, no es pot descartar que es tracti d'una vil·la romana que als anys 70 del segle passat ja va ser documentada durant els treballs fets a Sant Nicolau, la petita capella veïna al lloc de l'excavació actual.

En tot cas, era una vil·la fora del recinte murallat de la ciutat romana. D'altra banda, també s'ha desenterrat un mur en diagonal sobre el qual, segons Maribel Fuertes, és encara aviat per pronunciar-se. Aquest mur fa aproximadament un metre d'amplada i, amb tota garantia, «és anterior al segle V», apunta Fuertes.

Gabriel Rebollo, que segueix de prop els treballs, té intenció d'integrar -sempre que sigui possible- les troballes a les futures tres piscines d'aigua a diferents temperatures que tindrà aquest balneari, inspirat en els banys antics.

L'emprenedor vol crear un ambient molt natural, amb llum d'espelmes, i també vol que l'aigua de les piscines procedeixi del subsòl i aprofitar l'energia geotèrmica per escalfar les aigües. «Serà una experiència de sensacions, els telèfons hi estaran prohibits», diu.