l'Ajuntament de Girona, a través del Servei Municipal d'Ocupació, impulsa una nova edició dels programes «Joves per l'ocupació» i «Fem ocupació per a joves». Una aposta ferma per la qualificació professional dels joves per tal de millorar el nivell d'ocupabilitat i facilitar-los l'accés al mercat laboral, emmarcada dins del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil (POEJ) cofinançat per la Iniciativa d'Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu per al període 2014-2020. Els programes tenen una durada de 15 mesos i compten amb una dotació pressupostària de 415.254 euros per al programa «Joves per l'ocupació» i 132.000 euros per a «Fem ocupació per a joves».

Els dos programes, que combinen la formació professional, l'experiència laboral en empreses, l'acompanyament i l'assessorament, pretenen que els joves que abandonen el circuit educatiu reglat no entrin en un període d'inactivitat i puguin millorar la seva ocupabilitat, al mateix temps que reben un assessorament per explorar les diferents vies de retorn al sistema educatiu reglat a curt o mitjà termini. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde de Promoció i Ocupació, Glòria Plana, subratlla «la importància de dur a terme actuacions contra el fracàs escolar, amb actuacions com aquestes, orientades a millorar el nivell d'ocupabilitat de les persones joves, facilitar-ne l'accés al mercat laboral i fomentar el retorn al sistema educatiu reglat».

Els destinataris del programa «Joves per l'ocupació» són persones d'entre 16 i 25 anys en situació d'atur amb dèficits formatius i baixa qualificació. Dins la convocatòria d'enguany s'atendran un total de 100 joves.

Les actuacions

El programa preveu set actuacions diferents de 250 hores cadascuna: auxiliar de cuina, auxiliar de cambrer, auxiliar de magatzem, auxiliar a la indústria alimentària, neteja de superfícies i mobiliari en edificis i locals, electricitat bàsica i mecànica industrial. A les tres darreres edicions del programa «Joves per a l'ocupació» hi han participat un total de 300 joves, s'han formalitzat 158 contractes laborals i 122 convenis de pràctiques.

Pel que fa al programa «Fem ocupació per a joves» en seran beneficiaris 30 joves d'entre 18 i 29 anys amb ESO, CFGM o Batxillerat, i seran les empreses les que proposaran una formació a mida del contracte de treball per a les persones participants.

L'experiència professional en empreses es materialitzarà mitjançant contractes de treball d'una durada mínima de sis mesos.