Al 2009, l'Anna Paradeda va donar la sang del cordó umbilical del seu segon fill, en Raül. L'any passat, va rebre una trucada que l'informava que la donació s'havia usat per a un dels 1.200 trasplantaments que ha facilitat el Banc de Cordó. El banc de Catalunya és, de fet, el líder europeu i el tercer mundial en aquest tipus de trasplantaments.

Quan va decidir donar la sang del cordó umbilical?

M'ho van proposar a l'hospital Trueta, mentre esperàvem que arribés la llevadora per al part. Com que no teníem diners per a emmagatzemar-lo per nosaltres, vam decidir ajudar. No ens costava res i tot va ser molt ràpid i senzill.

Repetiria l'experiència?

I tant! I ho he recomanat a tothom que ha tingut fills. L'any passat, quan ja gairebé ni ens en recordàvem, ens van trucar del Banc de Sang per explicar-nos que havien fet servir la nostra donació per a un trasplantament. Va ser una sensació estranya, però molt agradable, pensar que estàvem ajudant algú. Espero que al receptor li hagi anat tot molt bé des de llavors.

I el seu fill, com s'ho va prendre?

Li vam explicar i es va posar molt content. Fins i tot el seu germà gran ens va preguntar per què no ho havíem fet també amb ell. Ens va servir per explicar-los als dos la importància d'ajudar els que ho necessiten.

En el seu moment es va plantejar guardar la sang del cordó umbilical per si en Raul la necessitava més endavant. Si s'hi tornés a trobar, què faria?

Tornaria a optar pel Banc de Cordó públic. Tant de bo en doni més gent. Si tothom fa com jo, sé que si algú de la família ho necessita, hi haurà més opcions de trobar un donant compatible.