El Parlament Cultural Europeu que Girona acull fins diumenge portarà gairebé 200 artistes i intel·lectuals de 43 països per debatre sobre cultura i coordinació europees. Artistes, escriptors, músics, historiadors, filòsofs, dissenyadors, arquitectes i altres personalitats del món de la cultura d'arreu d'Europa tractaran, entre altres, la singularitat cultural de Catalunya. Així, per exemple, ahir van participar en la trobada el sommelier d'El Celler de Can Roca, Josep Roca, i el cineasta Albert Serra.

El secretari general de l'organisme, Karl-Erik Norrman, va assegurar ahir que són conscients de la singularitat de Catalunya, i que aquesta trobada els servirà per aprofundir més en la qüestió i ser-ne ambaixadors. El Parlament Cultural Europeu (EPC) és un ens fundat el 2001 sota el paraigua del Consell d'Europa i aplega un grup de personalitats europees en els camps de les arts, la cultura i les lletres que cerquen el diàleg per tal de fomentar la democràcia, la cultura i la cooperació europea. Està format per 160 membres procedents de 43 països europeus. Segons va destacar Karl-Erik Norrman, tots els seus membres són independents i no representen cap organisme ni govern.

Algunes de les conferències i taules rodones tractaran sobre identitat cultural i creativitat en un món globalitzat i sobre innovació, renovació i consolidació de les identitats culturals. S'abordaran qüestions com el diàleg intercultural o la qualitat dels mitjans de comunicació europeus, per ?exemple. A més, com sempre, els artistes i intel·lectuals presents aprofitaran l'ocasió per conèixer més a fons la identitat i la cultura de la ciutat i el país organitzador.

Sobre Catalunya, Norrman va explicar que els participants «coneixen la seva singularitat» però no en són «experts», i que al llarg dels dies que duri la trobada volen «aprendre» i aprofundir en la qüestió per després ser-ne ambaixadors als seus països. Tot i no entrar en qüestions polítiques, Norrman va assegurar que l'organisme té interès «a entendre la transformació que viu Europa als llocs clau» tot recordant que les darreres trobades s'han fet a Escòcia i a Kosovo, un país, aquest últim, que es va independitzar el 2008.