La llum al final del túnel. Els propietaris del Vol Gastronòmic van entrar ahir per registre una petició per començar a retirar l'estructura del carrer Santa Clara de Girona a partir de dilluns. L'operatiu de retirada del cub de vint tones del carrer Santa Clara durarà tres dies. El primer hi haurà els preparatius, on ja es podrà desenganxar el balcó i la passarel·la d'entrada i es desenganxarà del terra. El dimarts actuarà la grua de Grues Pallí que el posarà sobre un camió i se l'endurà a un terreny «neutral» de la societat a l'espera d'un nou destí i una utilitat concreta. El dimecres es restituirà el tros de carrer Santa Clara que ha estat ocupat durant més d'un any.

«Trobar una data, i tot plegat, ha estat molt complex. Hem estat una setmana sí, una setmana també, intentant treure el Vol », admetia ahir Miquel Poch, com a portaveu de la societat propietària. Admet que se'ls pot acusar de manca de previsió ja que l'estructura hauria de ser fora fa setmanes. No obstant això, assenyala que han hagut de posar d'acord a més de vint persones de diferents empreses i amb diferents treballs a fer (enginyers, arquitectes, paletes, lampistes i gruistes) i aconseguir pactar els dies. Es va intentar al juliol però n'hi havia de vacances. Es va mirar de fer a l'agost però tampoc va ser possible i a principis de setembre hi havia algunes parts implicades que tenien altres feines per resoldre abans de poder participar en la retirada del Vol.

«Tenim diferents ofertes»

El futur de l'estructura encara és incert. Ara per ara es guardarà en un terreny «neutral», probablement de la societat mentre s'estudien diferents ofertes que asseguren que tenen sobre la taula. Els empresaris han rebut diferents propostes de Tordera, Platja d'Aro i procedents d'altres municipis catalans. Poch ha assenyalat que totes les opcions són de Catalunya. El destí final pot ser des d'un nou restaurant, fins a unes oficines d'una empresa o, fins i tot, una oficina de turisme.

La societat propietària és un grup inversor, Vol Gastronòmic SL, que indica que no han portat «la gestió del Vol, però hem assumit les regnes quan hem vist que les coses no s'estaven fent bé», afirma el mateix Poch.

El mateix representants de l'empresa accepta que alguns detalls no es van fer bé i que «de tots els errors s'aprèn». Evita donar detalls. No obstant posa sobre la taula el tema comunicatiu. «Des d'un bon principi no es va divulgar com hauríem volgut o a algú no li va interessar divulgar-ho bé», apunta. «La idea era promocionar, la ciutat, els cuiners i la gastronomia». Sobre el preu (65 euros el menú), exposa que «probablement no s'ha entès» que hi havia uns cuiners i que es feia tot al moment i amb productes frescos i que, tan sols, cobrien despeses amb la tarifa. «Beneficis no n'hi haurà, però pèrdues exagerades tampoc».

Sanció encara en estudi

Mentrestant, l'Ajuntament malgrat la intenció dels propitaris de retirar, finalment, el Vol de la via pública, manté l'expedient de sanció obert perquè l'estructura s'hauria d'haver retirat fa setmanes. Ara mateix, tot plegat està en mans dels serveis jurídics. De moment, però, des de la societat s'assegura no tenir coneixement de cap sanció. De fet, esperen que al final no hi hagi multa perquè «hem fet tot el que estava a les nostres mans per treure'l».

El permís del Vol Gastronòmic va finalitzar al juny i els seus responsables van demanar allargar la seva activitat tres mesos més. Aquesta proposta, però, va rebre la negativa per part de l'Ajuntament, que li va manar en diverses ocasions que el retirés. El va amenaçar de sanció i també de retirar l'estructura i carregar-li el cost a la societat propietària.

El Vol havia estat concebut com una plataforma d'una empresa privada per promoure la gastronomia gironina i els seus cuiners amb multitud d'empreses i institucions públiques donat-s'hi suport. L'objectiu era que el Vol i la promoció que suposava es traslladessin a altres ciutats europees.