Sis famílies que vivien als pisos ocupats del bloc Salt han aconseguit contractes de lloguer social per cinc anys. La portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, va explicar ahir que moltes tenen entre tres i quatre fills i que han aconseguit un nou sostre a través de la mediació feta amb l'Ajuntament i la Generalitat. Als pisos que han deixat, però, ja hi viuen altres famílies que es trobaven en situació d'emergència habitacional, la majoria pendents d'una execució hipotecària. Precisament la PAH va anunciar ahir que revisarà tots els desnonaments que els arribin i que, emparant-se en una recent resolució judicial, reclamarà que s'anul·lin totes les execucions on es demostri que el banc s'ha venut el deute.

La segona ocupació del bloc Salt, propietat de la Sareb, es va fer el passat 22 de maig. Es van arribar a fixar fins a dues dates per desallotjar-lo (l'ultima, el 25 de juliol). Però quan quedaven tres dies perquè s'exhaurís el termini, el jutge va aturar el procés de manera indefinida, després que les famílies al·leguessin que es trobaven en una situació de vulnerabilitat extrema.

Ara per ara, a l'edifici del carrer Doctor Castany hi viuen deu famílies (en total, catorze adults i vint menors). D'aquestes, n'hi ha tres que s'estan al bloc des del principi de la segona ocupació. Les set famílies restants hi han entrat a viure durant les darreres setmanes, i n'hi ha vuit que, durant aquest estiu, n'han marxat.

Segons va explicar la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, sis d'aquestes famílies han aconseguit un nou sostre al mateix municipi. La majoria tenen entre tres i quatre fills i, a través de la mediació feta amb l'Ajuntament de Salt i Habitatge de la Generalitat, han signat un contracte de lloguer social per a cinc anys.

Pressions a investigar

«Inicialment se'ls oferia una cessió d'ús per a dos anys, però vam aconseguir millorar-ne les condicions», va indicar Afuera. La portaveu de la PAH Girona-Salt, però, sí que va lamentar que algunes de les famílies van rebre «pressions» perquè signessin els contractes, dient-los que, si no ho feien, se'ls retiraria la Pirmi. La plataforma ja ho ha fet saber a l'Ajuntament, amb qui asseguren que els tractes ara són «fluids i normalitzats» després de l'entrada del nou equip de govern, i ha demanat que s'investigui.

A més d'aquestes sis famílies, n'hi ha hagut dues més que han marxat del bloc. En aquest cas, però, no ho han fet perquè tinguessin un contracte de lloguer, sinó perquè els pares han decidit anar-se'n a la recerca de feina. «Han decidit provar sort en altres llocs; per exemple, fent de temporers durant la campanya de recollida de la fruita», va precisar Afuera.

La setmana vinent, la PAH Girona-Salt comunicarà al jutjat quines són les noves famílies que han entrat a viure al bloc. «Totes elles es troben en una situació precària i de clara emergència habitacional», va dir la portaveu de la plataforma. De fet, per ajudar-les a poder comprar material escolar per als seus fills, la PAH Girona-Salt ha organitzat un mercat solidari de roba aquest dissabte. Es farà al pati del bloc i, tothom qui ho vulgui, podrà endur-se una peça a canvi de llibretes, estoigs, llapis o bolígrafs.