La campanya electoral pel 27-S a les comarques gironines ha arrencat, com no podia ser d'una altra manera, amb el focus posat en el futur de Catalunya. Repartits per diferents punts de la ciutat de Girona, els candidats dels set partits han desplegat cartells i lemes entre les proclames a favor de la independència, els intents de buscar un nou encaix dins l'estat espanyol o la crida a la unitat. Tots els partits han assegurat que són les eleccions més decisives de la història de Catalunya i que ara es fa més necessari que mai trepitjar territori per mobilitzar els indecisos i aconseguir una participació molt alta que doni la màxima legitimitat als resultats que surtin de les urnes.

Junts pel Sí (JxSí) ha mobilitzat més de 300 persones a l'acte d'inici de campanya a Girona. Per desplegar el seu lema -'El vot de la teva vida'- la formació ha escollit una plaça representativa: la de la Independència. El seu cap de llista, Lluís Llach, ha recordat que JxSí ha rebut una resposta "inusitada i fastuosa" durant la precampanya, però que aquests dies encara queda feina per fer: la d'anar "persona per persona a explicar que representem el Sí per fer el canvi cap a un nou estat català".

"El nostre programa té un eix únic: el d'arribar al Parlament per tirar endavant el full de ruta i fer una proclamació solemne de la voluntat d'arribar a la independència", ha subratllat el cap de llista. I hi ha afegit: "Quan arribem al Parlament, executarem un mandat democràtic claríssim i únic, pel qual estarem legitimats". Lluís Llach també ha recordat que allò que fa únic JxSí és que "no ens mena ni ens mana ningú més que nosaltres mateixos", recordant que és la mateixa ciutadania, amb el recolzament de CDC i ERC, qui ha fet possible la candidatura cap a l'estat propi.

La número 2 de la llista, Anna Caula, ha assegurat que aquesta nit "per fi es formalitza el pas definitiu d'un poble que comença a caminar cap a la llibertat". Per la seva banda, l'alcalde de Girona i número 3, Carles Puigdemont, ha subratllat que "aquest 27-S ens interpel·la a tots cap al futur" i ha demanat no caure en les provocacions fàcils d'aquells qui només fan servir el discurs de la por. "La nostra és la revolució del somriure, i els demostrarem que som capaços de fer un gran país", ha subratllat.

L'alcalde de Sarrià de Ter i número 4, Roger Torrent, ha agraït la "valentia" dels ciutadans per fer possible JxSí i ha recordat que la que ara comença "és la campanya que molts haurien volgut viure". "Volem construir un nou estat perquè a partir del proper 27-S puguem deixar de ser independents i passar-ne a ser ciutadans amb drets i deures; i contra el discurs del pànic, nosaltres tenim la força de la raó", ha dit Torrent.

L'acte d'inici de campanya també ha comptat amb les intervencions de Jordi Turull (CDC) i de Marta Rovira (ERC), que formen part de la llista per Barcelona de JxSí. Marta Rovira ha recordat que queden només dues setmanes per "omplir les urnes amb un Sí gegant que permeti fer el referèndum que ens van prohibir". Turull, per la seva banda, ha fet una crida a convèncer els indecisos. "Guanyarem aquesta campanya per l'últim indecís que convencem", ha subratllat.

La CUP aspira a dos diputats

Sí a la independència però sense cap concessió ideològica. D'aquesta manera ha resumit el cap de llista de la CUP a les comarques gironines, Benet Salellas, quina és la proposta del partit per a aquestes eleccions. "El 27-S és un procés que ha de sevir per plantar la llavor d'un país nou molt diferent i obrir un procés constituent", ha explicat Salellas. De forma simbòlica, la CUP ha decidit donar el tret de sortida a la campanya plantant una llavor real, un arbre a la plaça Constitució de Girona. "Ens sentim pal de paller de molts lluites, llavor de les lluites que vindran i escorça que embolcalla les diferents lluites que hi ha", ha afirmat el candidat.

Sota el lema 'Governem-nos' la CUP usa el plural per deixar clar que "el procés no és d'una sola persona sinó de tothom" i, alhora, per dir que els catalans no volen "que els governin des de fora, des de l'estat espanyol". "Diem governem-nos perquè ens volem governar nosaltres mateixos i construir aquest projecte des de baix, no volem canviar les oligarquies espanyoles per les catalanes", ha concretat Salellas.

La CUP, que en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya es va quedar molt a prop d'aconseguir un diputat per Girona, aspira aquest 27-S a aconseguir-ne dos. "Seria un molt bon resultat", ha afirmat el cap de llista.

L'esperit del primer socialisme

El PSC gironí ha escollit el monument a Carles Rahola, que hi ha a la Rambla de Girona per donar el tret d'inici a la campanya El seu cap de llista, Rafel Bruguera, l'ha recordat com un "home de pau, favorable a cosir ponts per al diàleg, i de profundes conviccions catalanistes, republicanes i federalistes". Precisament -ha dit- els valors que defensa ara el socialisme per al país. Bruguera també ha reivindicat l'esperit del primer PSC, partit que va ajudar a fundar ara fa gairebé 40 anys, i que va lluitar "per la democràcia a Espanya i per una Catalunya amb la màxima llibertat".

"Avui em toca encapçalar la candidatura en un moment molt fràgil per al país", ha dit el cap de llista, que s'ha mostrat convençut que al 27-S es demostrarà que al PSC "encara hi ha partit". Bruguera ha recordat l'enquesta del CIS que els dóna dos diputats a la demarcació, deixant clar que les urnes seran sobiranes, i ha demanat que l'electorat es mobilitzi "per fer fora el govern del president Mas" el dia 27, com un primer pas per "desallotjar després el de Mariano Rajoy".

"Qui comparteixi que Catalunya necessita un govern d'esquerres, que la independència no és la solució, que la seva primera batalla no és la nacionalista, qui pensi que tot aquest embolic està fent mal a Catalunya, la seva opció és el PSC", ha conclòs Bruguera, recordant l'aposta pel pacte federal que proposa el PSC.

El cap de llista del PSC per Girona, Rafel Bruguera, admet que aquest és un moment "molt fràgil per al país" i reivindica l'esperit del primer socialisme per aconseguir "una Catalunya millor en una Espanya diferent".

Catalunya Sí que es Pot, la unió fa la força

Reivindicant un dels eixos principals del programa electoral: la lluita contra les desigualtats socials, Catalunya Sí que es Pot (coalició d'esquerres integrada per ICV, EUiA, Podem i Equo) ha donat el tret de sortida a la campanya a la seu de l'associació Escudella Solidària. Al capdavant de la formació hi ha una cara coneguda per als gironins, Marc Vidal, que ja va encapçalar la llista d'ICV-EUiA en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.

Vidal ha resumit les 800 propostes del programa electoral en tres eixos: les polítiques de rescat social i ciutadà, la lluita contra la corrupció i les propostes per aconseguir la sobirania de Catalunya. "Catalunya ha de ser allò que els catalans i les catalanes vulguin, nosaltres apostem per fer un referèndum amb dues respostes clares i engegar un procés constituent perquè aquesta sobirania no estigui relacionada només amb el model de país, sinó que els ciutadans puguin prendre decisions econòmiques, socials i sobre els seus drets", ha detallat Vidal.

Catalunya Sí que es Pot confia "en ser l'alternativa". "Això no vol dir no només augmentar els resultats que teníem les formacions per separat, sinó incrementar-los tenint en compte que la unió fa la força", ha concretat el candidat.

El PPC, garant de la unitat

El PPC repeteix candidat i, de nou, Enric Millo és el cap de llista a la circumscripció de Girona. Millo es presenta com el garant de la unitat i insta els gironins que també se sentin espanyols i vulguin continuar formant part de l'Estat a anar a votar i dipositar la seva confiança en el PPC. "Són les eleccions més importants de la història de la democràcia perquè alguns s'han proposat trencar Catalunya i separar-la de la resta d'Espanya", ha assegurat Millo que afegeix que només el PPC "pot garantir pau, convivència i unitat".

Els populars han arrencat la campanya amb un sopar amb els membres de la candidatura, militants i simpatitzants al restaurant El Cabrit de Girona. El PPC aspira a mantenir els resultats de les darreres eleccions a la Generalitat i mantenir els dos diputats per Girona. "Sabem que és difícil perquè van ser els nostres millors resultats, però estem convençuts que si mobilitzem la gent i aconseguim que tothom vagi a votar el 27 de setembre, els mantindrem", ha conclòs Enric Millo.

Partit nou amb anys d'experiència

Un cop desfeta la coalició amb Convergència, Unió Democràtica de Catalunya (UDC) afronta en solitari les eleccions "com un partit nou però que acumula anys d'experiència i de govern". El cap de llista d'Unió per Girona, Xavier Dilmé, ha assegurat que encaren el 27-S amb l'objectiu de convèncer els gironins perquè els votin i aconseguir així entrar al Parlament. "A nivell català, tenir grup parlamentari, i a nivell gironí també aconseguir algun diputat", ha afirmat.

Durant la campanya electoral, Unió desgranarà el seu programa electoral, que inclou propostes específiques per a les comarques gironines. Dilmé ha avançat que aposten per fer el transvasament del Roine per treure pressió al Ter en època de sequera o continuar impulsant un nou model de gestió dels parcs naturals, amb una forta presència del territori. Unió ha fet la tradicional enganxada del primer cartell a la plaça Miquel Coll de Girona.

C's, la campanya de la proposta

Ciutadans ha descobert el cartell electoral a l'hotel Double Tree by Hilton de la ciutat. La seva serà, assegura el cap de llista Jan Castel, "la campanya de la proposta i la claredat", en contraposició a aquells "qui amaguen les seves sigles tapant-les sota plataformes" (en referència a Junts pel Sí i Catalunya Sí Que Es Pot). "El proper 27 de setembre tenim una oportunitat d'or per proposar una nova Catalunya per a tothom, que pot ser realitat en una sola legislatura", ha assegurat Castel.

Per al cap de llista de C's les seves seran "solucions als problemes reals". Educació trilingüe (40% castellà, 40% català i 20% en anglès) o eliminar consells comarcals formen part de la seva campanya. "Hem de continuar cuidant el nostre país, que és Espanya, garantint l'equitat dins les seves autonomies", ha dit Castel. El cap de llista, que defuig parlar de les enquestes -"més que fer travesses, el nostre ADN són els ciutadans", assegura- conclou que les seves propostes no es faran "per vendre fum, com fan altres parlant d'independència com la solució, quan en realitat els serveix per tapar la seva incompetència".