El Tribunal Suprem ha absolt a un home marroquí que va ser condemnat per un delicte de resistència a l'autoritat quan va intentar oposar-se a la seva detenció pels Mossos d'Esquadra, en entendre que els agents el van arrestar de manera arbitrària i en resposta a un incident ocorregut el dia anterior amb el seu germà.

Els fets van ocórrer el 6 de maig de 2009, quan tres agents de la policia catalana van parar a Salt, el cotxe en el qual viatjava el germà del condemnat, Mohammad M., a qui van demanar la seva documentació i la del vehicle i li van intervenir un dispositiu GPS. L'endemà, els tres policies van anar a casa seva per detenir-lo i l'home va tractar d'impedir-ho agafant-se a una barra d'entrada d'una botiga. A causa d'aquesta acció, els agents el van reduir i emmanillar mentre es resistia a l'arrest etzibant puntades de peu que van causar lesions als mossos.

Fets no provats

En virtut d'aquests fets provats, l'Audiència de Girona va condemnar l'home a sis mesos de presó per un delicte de resistència, així com a penes de multa per tres faltes de lesions, i el va absoldre del delicte d'atemptat. El detingut va recórrer aquesta sentència al Tribunal Suprem al·legant que se l'havia condemnat injustament pel delicte de resistència a agents de l'autoritat, argument que la Sala penal de l'alt tribunal accepta. Els magistrats del Suprem abunden que el que es dedueix d'aquesta sentència és que «tot es va produir com a resultat d'un incident ocorregut el dia anterior entre els funcionaris i Mohammad M., quan aquest va considerar, amb raó o sense, que els policies maltractaven injustificadament el seu germà» en haver parat el seu cotxe i demanar-li la documentació.

Tot i això, tal com va destacar la mateixa Audiència Provincial de Girona en la sentència condemnatòria, no va quedar provat que després d'aquesta actuació policial contra el germà es produís un incident entre l'home i els agents, ni que els insultés i amenacés. «L'absència de raons» que expliquin l'arrest «priva els funcionaris i la seva actuació de la legitimitat necessària» per incriminar l'home d'un delicte de resistència, explica el Suprem, per la qual cosa l'absol de la pena de sis mesos de presó, així com de les multes per les faltes de lesions.