Els usuaris de les zones blaves del carrer del Carme de Girona ja han pogut provar, aquesta setmana, el nou sistema de sensors que indiquen a temps real el nombre de places d'aparcament que queden disponibles. Un dispositiu que segons el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, està donant «molt bon resultat» i que es podria instaurar definitivament a partir del mes de setembre. «La idea és que es vagi posant en marxa progressivament i per zones a partir del setembre» explicava Alcalà.

L'empresa Setex Aparki, que gestiona les àrees d'aparcament de pagament, ja va començar a col·locar els sensors el passat mes de juliol, a les 180 places ubicades al carrer Sant Francesc (42), al carrer de Fontanilles (12), al carrer de Gaspar Casal (32), a la plaça de Catalunya (21) i al carrer del Carme (34). A la plaça Catalunya els sensors també es van instal·lar en el paviment de les zones de càrrega i descàrrega (31), en els aparcaments reservats per a persones amb mobilitat reduïda (6) i a l'estacionament reservat a la recàrrega de vehicles elèctrics (2).

Acabada doncs aquesta tasca, ja s'ha iniciat el període de proves a les zones blaves de carrer del Carme. Es tracta d'un espai en forma de placeta sense sortida on els vehicles que hi entren per sortir-ne poden tenir algunes dificultats perquè cal maniobrar. Segons el regidor, aquesta va ser justament la raó per la qual aquesta zona resultava ideal per fer-hi les primeres proves. «Abans de la instal·lació del dispositiu, els cotxes havien d'entrar, mirar si hi havia alguna plaça disponible i en cas que no fos així, maniobrar per tornar a sortir» remarcava Alcalà. «Ara els conductors ja podran saber abans d'entrar si hi ha alguna plaça lliure o si totes estan ocupades».

Una comprovació que podran fer de tres maneres diferents: des de la pàgina web de l'Ajuntament, des de l'aplicació Girona In o comprovant els panells informatius, alguns dels quals ja es troben instal·lats a la via pública. «A través de la xarxa Wi-Fi, els usuaris podran comprovar amb els seus telèfons mòbils i tauletes la disponibilitat i la ubicació de les zones blaves» especificava el regidor de mobilitat.

En relació amb els panells informatius, dimecres passat ja es van fer les primeres comprovacions a la pantalla intel·ligent, on els números vermells pujaven i baixaven a mesura que s'ocupaven o desocupaven les places d'aparcament.

Futura ampliació

Una vegada tot el sistema hagi estat instal·lat i estigui en ple funcionament, l'objectiu del consistori gironí passarà per ampliar aquesta experiència a altres zones de la ciutat de Girona, segons va avançar ahir, Joan Alcalà. «Aquest dispositiu suposarà una millora per a Girona i per això en un futur, esperem exporta-lo a altres zones de la ciutat no tan cèntriques» subratllava el regidor de mobilitat. La capital gironina no és la primera a provar aquest tipus d'aparells detectors que ja funcionen amb èxit en altres poblacions catalanes.